Na wzrost produkcji wpłynęło przede wszystkim wzrost areału niektórych upraw jak też plonowania, wynikające m.in. ze zwyżki nawożenia i sprzyjających warunków agrometeorologicznych prawie w całym okresie wegetacji.
Zaobserwowano wzrost produkcji zbóż, strączkowych jadalnych, ziemniaków, buraków cukrowych, strączkowych pastewnych na zielonkę, motylkowych drobnonasiennych na ziarno i zielonkę, kukurydzy na zielonkę oraz produkcji siana z trwałych użytków zielonych, warzyw gruntowych, owoców z drzew i z plantacji jagodowych oraz z krzewów owocowych w sadach. Przy ograniczeniu areału zasiewów zmalały z kolei zbiory upraw oleistych i okopowych pastewnych.
Według GUS, zbiory zbóż ogółem, czyli zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi, kukurydzy na ziarno, gryki, prosa i innych zbożowych wyniosły w 2016 r. 29849,2 tys. t i przy zwyżce plonów o 8,0% były większe od otrzymanych przed rokiem o 1,8 mln t - 6,6% oraz większe od średniej z lat 2011-2015 o 6,8 mln t - 29,5%.
Zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi wyniosły 25,3 mln t i były o 2,4% wyższe od zbiorów z roku poprzedniego. Zbiory zbóż ozimych zmniejszyły się o 1,4 mln t - 8% i wyniosły 16,5 mln t. Natomiast zbiory zbóż jarych, czyli bez gryki, prosa, pozostałych zbożowych i kukurydzy na ziarno, zwiększyły się o 2 mln t - 29,8% i wyniosły 8,9 mln t.
W ogólnej produkcji ziarna zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi udział zbiorów zbóż ekstensywnych - żyto, owies, mieszanki zbożowe wzrósł do 23,6%, przy czym w 2015 r. było to 22,2%, a udział zbiorów zbóż intensywnych - pszenicy, jęczmienia i pszenżyta zmalał do 76,4% względem 77,8% w 2015 r.