| Autor: redakcja1

Uprawa nowych zarejestrowanych odmian zbóż ozimych

W 2017 roku do Krajowego rejestru wpisano 24 nowe odmiany zbóż ozimych: 8 odmian pszenicy, w tym: 4 odmiany chlebowe z grupy A, 3 odmiany chlebowe z grupy B oraz jedną odmianę durum (Ceres), 5 odmian pszenżyta, 7 odmian żyta i 4 odmiany jęczmienia. Poniżej lista nowych odmian:

Uprawa nowych zarejestrowanych odmian zbóż ozimych
Odmiany pszenicy ozimej zwyczajnej

W Polsce powierzchnia uprawy pszenicy ozimej w ostatnich latach wynosi ponad 2 mln ha rocznie, tj. ok. 29% ogólnej powierzchni uprawy zbóż. Ponad połowa zbiorów przeznaczona jest na cele konsumpcyjne. Nowe odmiany pszenicy ozimej zwyczajnej to:
  • Formacja – jakościowa odmiana chlebowa (A); odmiana o bardzo wysokim potencjale plonowania (nawet do 107% wzorca wg COBORU), przystosowana do uprawy na terenie całego kraju, dobra zimotrwałość (4,5), charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością na rdzę zółtą, rdzę brunatną, fuzariozę kłosów, brunatną plamistość liści;
  • KWS Spencer – jakościowa odmiana chlebowa (A); bardzo dobra wydajność z hektara – średni plon z 2 lat badań na intensywnym poziomie agrotechnicznym przekracza 10 ton z hektara, przystosowana do uprawy na terenie całego kraju, zimotrwałość wysoka (4,5), bardzo wysoka tolerancja na zakwaszenie (7), bardzo dobra odporność na rdzę żółtą i choroby podstawy źdźbła;
  • KWS Firebird –  jakościowa odmiana chlebowa (A); plonowanie na bardzo wysokim poziomie – 11 ton z hektara na intensywnym poziomie agrotechnicznym podczas badań rejestrowych, bardzo wysoka odporność na choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą i brunatną plamistość liści, wyróżniająca tolerancja na zakwaszoną glebę (7 w skali 9o), tolerancja stanowisk granicznych dla pszenicy;
  • Owacja – odmiana chlebowa (B);  odmiana o bardzo wysokim potencjale plonowania (109% wzorca wg COBORU), dobra zimotrwałość (4,5), Dobra odporność na choroby podstawy źdźbła, mączniaka, rdzę brunatną, fuzariozę kłosów;
  • RGT Bilanz – odmiana chlebowa (B);  pszenica RGT Bilanz osiągnęła najwyższy plon wśród odmian zarejestrowanych w roku 2017, dobra zimotrwałość (4,5), wyróżnia się najwyższą odpornością na porastanie ziarna w kłosach oraz sztywną, odporną na wyleganie słomą, bardzo dobrą odpornością na choroby podstawy źdźbła i rdzę żółtą;
  • RGT Metronom – jakościowa odmiana chlebowa (A);  doskonale sprawdza się na słabszych glebach, bardzo wysoka odporność na rdzę żółtą i mączniaka, doskonale radzi sobie zarówno w uprawie intensywnej, jak i mniej intensywnej, charakteryzuje się wysoką odpornością na wyleganie;
  • Tytanika – odmiana chlebowa (B); o wysokim poziomie plonowania, zarówno w średnio intensywnej jak i w intensywnej technologii uprawy, posiada bardzo dobrą zdolność krzewienia, wysoka zimotrwałość (5) bardzo wysoka odporność na choroby podstawy źdźbła, brunatną plamistość liści, posiada bardzo dobrą odporność na zakwaszenie gleby, co daje możliwość jej uprawy na glebach średniej jakości i słabszych.
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: