Mimo to oznacza duży spadek eksportu w porównaniu do średnio 628,8 tys. ton w ostatnich czterech tygodniach. Od początku lipca (początek sezonu 2019/20) wywieziono poza UE 27,16 mln ton pszenicy miękkiej. Jest to rezultat o 65% lepszy niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19.
Eksport wszystkich gatunków pszenicy oraz mąki pszennej (w ekwiwalencie ziarna) sięgnął już 28,67 mln ton i jest o 61% wyższy niż rok temu (w analogicznym okresie).
W analizowanym tygodniu udział polskiej pszenicy miękkiej w całym eksporcie stanowił symboliczne 3,30 tys. ton, ale w poprzednich czterech tygodniach (38-41) Polska eksportowała poza UE średnio po 150,75 tys. ton).
W unijnym eksporcie pszenicy (miękkiej) dominują dwa kraje, są to Francja (34% udział) i Rumunia (17%). W rankingu eksporterów wyprzedzają nas także Niemcy (13%). Udział polskiej pszenicy w unijnym eksporcie pszenicy miękkiej stanowi teraz 9,4%.
Najwięksi odbiorcy unijnej pszenicy miękkiej:
-
Algieria: 4,0 mln ton (15%);
-
Arabia Saudyjska: 2,5 mln ton (9%);
-
Maroko: 2,1 mln ton (8%);
-
Egipt: 1,9 mln ton (7%);
-
Chiny: 1,56mln ton (6%).
UNIJNY IMPORT ZBÓŻ:
Od początku tego sezonu członkowie UE zaimportowali 20,51 mln ton zbóż, w tym 16,55 mln ton kukurydzy. Jest to o 20% (zboża razem) mniej niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19. Tempo importu kukurydzy jest o 17% gorsze od rekordu z poprzedniego sezonu, ale znacznie lepsze od średniej.
Pochodzenie importowanej kukurydzy:
-
Ukraina: 9,9 mln ton (60%);
-
Brazylia: 4,8 mln ton (29%);
-
Serbia: 1,0 mln ton (6%).