Eksport wszystkich gatunków pszenicy oraz mąki pszennej sięgnął już 20,23 mln ton i jest o 57% wyższy niż rok temu (w analogicznym okresie).
W analizowanym tygodniu udział polskiej pszenicy w całym eksporcie był zerowy (podobnie jak przez 5 wcześniejszych tygodni). Od początku tego sezonu wyeksportowaliśmy poza UE 1,046 mln ton pszenicy, co daje nam jednak dopiero 7 miejsce w rankingu eksporterów tego zboża.
Pszenica pochodząca z Polski stanowi tylko 5,5% unijnego eksportu pszenicy miękkiej.
Mimo to tempo eksportu polskiej pszenicy (poza UE) jest o blisko 20% wyższe niż sezon wcześniej (w całej UE wzrost sięga 60%). W sezonie 2018/19 (po 35 tygodniach) polski eksport tego zboża sięgnął 872,67 tys. ton.
W unijnym eksporcie pszenicy (miękkiej) dominują dwa kraje, są to Francja (35% udział) i Rumunia (19%). W rankingu eksporterów wyprzedzają nas także: Niemcy (11%), Bułgaria (9%), Litwa (8%) oraz Łotwa (7%).
UNIJNY IMPORT ZBÓŻ:
Od początku sezonu członkowie UE zaimportowali 17,82 mln ton zbóż, w tym 14,39 mln ton kukurydzy. Jest to o 16% (zboża razem) mniej niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19. Tempo importu kukurydzy jest o 12% gorsze od rekordu z poprzedniego sezonu.