W tygodniu kończącym się 10-go października Amerykanie wysłali na eksport tylko niespełna 0,5 mln ton kukurydzy. Jest to wynik zbliżony do tego sprzed tygodnia, ale o ponad dwa razy mniejszy w stosunku do analogicznego tygodnia w 2018 roku. Podobne proporcje utrzymują się od początku sezonu 2019/20 (zaczął się dla kukurydzy i soi 1-go września).
Od poczÄ…tku sezonu, czyli od 1-wrzeÅ›nia, Amerykanie wysÅ‚ali za granicÄ™ tylko 2,5 mln ton kukurydzy, w porównaniu do prawie 7 mln ton w tym samym okresie sezonu 2018/19. Kukurydza pochodzÄ…ca z USA przegrywa konkurencjÄ™ cenowÄ… z dostawcami z Ameryki PoÅ‚udniowej i Ukrainy.
W odróżnieniu od kukurydzy, ceny amerykaÅ„skiej soi sÄ… jednymi z najniższych na globalnym rynku. TrwajÄ…ca od ponad roku wojna handlowa z Chinami przeniosÅ‚a chiÅ„skie zakupy nasion z USA do Ameryki PoÅ‚udniowej, windujÄ…c równoczeÅ›nie ceny soi brazylijskiej i argentyÅ„skiej. W ostatnim czasie Chiny w geÅ›cie dobrej woli zwolniÅ‚y z ceÅ‚ odwetowych zakupy dużych partii soi amerykaÅ„skiej. Widoczne jest to w danych także z ostatniego tygodnia i przekÅ‚ada siÄ™ na wyższÄ… niż rok temu sprzedaż eksportowÄ… na poczÄ…tku tego sezonu.
Załadunki eksportowe amerykańskiej pszenicy utrzymywały się w ostatnim tygodniu na dobrym poziomie, zbliżonym do tygodnia poprzedzającego oraz do analogicznego tygodnia przed rokiem. Początek obecnego sezonu jest dla amerykańskiej pszenicy znacząco lepszy niż rok temu.
źródło: Gospodarz.pl/e-WGT/Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl