| Autor: redakcja1

Jęczmień i pszenica paszowa w trendzie zwyżkowym

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 4 do 11 grudnia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Jęczmień i pszenica paszowa w trendzie zwyżkowym
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do pszenicy paszowej, jęczmienia (wszystkie trzy rodzaje), kukurydzy i owsa konsumpcyjnego. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena pszenicy paszowej, która podrożała o 4,2% do 671 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia paszowego - o 1,5% do 570 zł/t, owsa konsumpcyjnego - o 1,1% do 529 zł/t, kukurydzy - o 0,5% do 601 zł/t, jęczmienia konsumpcyjnego - o 0,3% do 573 zł/t i browarnianego - o 0,2% do 670 zł/t.
Spadek cen zbóż
W okresie od 4 do 11 grudnia br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku owsa paszowego, który potaniał o 5,5% do 514 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie żyta paszowego - o 3,4% do 475 zł/t i konsumpcyjnego - o 1,6% do 527 zł/t, pszenżyta - o 0,4% do 574 zł/t oraz pszenicy konsumpcyjnej - o 0,1% do 661 zł/t.
Ceny zbóż w punktach skupu
Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
11.12.2016
4.12.2016
 
11.12.2016
4.12.2016
Pszenica
k.
661
662
-0,1
36,8
40,4

 
p.
671
644
4,2
33,4
22,5
Żyto
k.
527
536
-1,6
1,7
1,4

 
p.
475
491
-3,4
0,4
0,1
Jęczmień
k.
573
571
0,3
0,6
0,2

 
p.
570
562
1,5
2,0
1,8

 
b.
670
668
0,2
2,0
2,0
Kukurydza
p.
601
598
0,5
20,0
28,9
Owies
k.
529
523
1,1
0,3
0,2

 
p.
514
544
-5,5
0,0
0,0
Pszenżyto
p.
574
576
-0,4
2,8
2,5
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 11 grudnia 2016 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna – 36,8%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica paszowa z udziałem rzędu 33,4% i kukurydza – 20%.


Tagi:
źródło: