We Włoszech, sytuacja jest stabilna jeśli chodzi o zasiewy zbóż ozimych. Spodziewany jest spadek obszarów upraw kukurydzy ze względu na poważne problemy sanitarne w 2012r. Obecnie producenci ponoszą poważne straty zwłaszcza ze wględu na bardzo wysokie koszty produkcji.
Podsmuwując dyskusję, Pan Arnaud Petit z Sekretaiatu Copa-Cogeca poinfromował, że w Unii Europejskiej, powierzchnie zasiewowów nieznacznie wzrosną w przyszłej kampanii dla pszenicy miękkiej; dla pszenicy durum, notowany jest spadek o 3%. Jeśli chodzi o kukurydzę, zasiewy powinny utrzymać się na poziomie 9,9 miliona hektarów; prognozy dla przyszlej kampanii pokazują wzrost produkcji dla wszystkich zbóż o 1,2%.
W kolejnej części spotkania przedstawiona została prezentacja Euromalt na temat wyzwań dla jęczmienia browarskiego. Euromalt jest europejską organizacją, która zrzesza przetwórców produktów o wartości dodanej pochodzących z jęczmienia na cele browarniane. Organizacja ta bardzo aktywnie działa. Jeśli chodzi o kwestie bezpieczeństwa żywnościowego, jest to jeden z najważniejszych tematów. W ramach kwestii jęczmienia, organizacja Euromalt jest co roku obecna na forum przedsiębiorstw. Bardzo ważna jest również współpraca w ramach łańcucha dostaw. Jeśli chodzi o handel, priorytemtem jest utrzymanie pozycji UE jako eksportera słodu.
Podczas posiedzenia poruszony został również temat neonikotynoidów. Sekretariat Copa-Cogeca poinformował, że chce włączyć w prace nad tym tematem również tę grupę roboczą. Uczestnicy spotkania zostali również poinformowani, że w lutym odbyła się w Parlamencie Europejskim konferencja, podczas której mówiono o wpływie neonikotynoidów na zdrowie pszczół. Bardzo ważna jest tutaj współpraca z pszczelarzami w tej dziedzienie. Musimy uczyć się jedni od drugich i lepiej zrozumieć poszczególne sektory. Sekretariat poprosił o przesyłanie informacji na temat nowych ideii, nowych praktyk. Muismy być przygotowani na ewentuany, częściowy lub całkowity, zakaz stosowania neonikotynoidów; sytuacja może okazać się bardzo trudna.