W 2022 roku całkowite straty w obszarze zasiewów ozimin były nieznaczne, na poziomie mniejszym niż w roku ubiegłym, a ich stan oceniany bardzo wczesną wiosną był raczej dobry.
Ocenia się, że do połowy maja zaorano i zakwalifikowano do zaorania w sumie 3,6 tys. ha areału zasianego zbożami ozimymi, a więc 0,1% powierzchni zbóż ozimych, w tym:
-
1,4 tys. ha pszenicy ozimej względem 2,6 tys. ha w 2021 r.,
-
żyta blisko 0,5 tys. ha wobec 1,5 tys. ha w 2021 r.,
-
jęczmienia ozimego 0,5 tys. ha w stosunku do 1 tys. ha w 2021 r.,
-
pszenżyta ozimego blisko 1 tys. ha w odniesieniu do 6 tys. ha w 2021 r.
Obszar uprawy rzepaku i rzepiku ozimego zaorana i zakwalifikowana do zaorania wyniosła 1,1 tys. ha, a więc 0,1 % powierzchni zasianej jesienią, przy czym w 2021 r. zaorano 3,1 tys. ha.
Według oceny rzeczoznawców terenowych GUS, główną przyczyną zaorywania plantacji upraw ozimych w tym roku były przede wszystkim szkody wyrządzone przez zwierzynę leśną oraz mała obsada roślin na 1 m2. Największe straty zimowe i wiosenne w uprawach zbóż ozimych zaobserwowano w województwach: warmińsko-mazurskim, podlaskim i mazowieckim, natomiast w rzepaku i rzepiku w województwie warmińsko-mazurskim, tj. szkody wyrządzone przez zwierzynę leśną, błędy agrotechniczne oraz uszkodzenia mrozowe.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/DK