| Autor: redakcja1

Licencje na eksport i import zbóż do UE (1.07.16-31.01.17)

Komisja Europejska wydała kolejne pozwolenia na eksport i import zbóż. Od 1 lipca 2016 roku do 31 stycznia 2017 roku wysłano prawie 22,124 mln ton ziarna, a sprowadzono blisko 9,775 mln ton zbóż – informuje FAMMU/FAPA.

Licencje na eksport i import zbóż do UE (1.07.16-31.01.17)

Licencje na eksport zbóż:

Pszenica miękka:
- pozwolenie na wywóz – 515 tysięcy ton
eksport od początku sezonu – 14,668 mln ton
- w ujęciu sezonowym – spadek o 6%
 

Mąka pszenna w ekwiwalencie ziarna:
- pozwolenie na wywóz – 18 tysięcy ton
eksport od początku sezonu – 641 tys. ton
- w ujęciu sezonowym – spadek o 5%
 

Pszenica durum:
- pozwolenie na przywóz - 29 tysięcy ton
- import od początku sezonu – 701 tys. ton
- w ujęciu sezonowym – wzrost o 31%
 

Semolina:
- pozwolenie na przywóz - 4 tysięcy ton
- import od początku sezonu – 137 tys. ton
- w ujęciu sezonowym – wzrost o 20%

 

Jęczmień:
- pozwolenie na wywóz - 121 tysięcy ton
eksport od początku sezonu – 2,719 mln ton
- w ujęciu sezonowym – spadek o 59%


Słód:
- pozwolenie na wywóz - 37 tysięcy ton
eksport od początku sezonu – 1,594 mln ton
- w ujęciu sezonowym – spadek o 13%
 

Kukurydza:
- pozwolenie na wywóz - 30 tysięcy ton
eksport od początku sezonu – 1,594 mln ton
- w ujęciu sezonowym – wzrost o 38%

Licencje na import zbóż:

Pszenica miękka:
- pozwolenie na przywóz - 18 tysięcy ton
- import od początku sezonu – 2,085 mln ton
- w ujęciu sezonowym – spadek o 18%

 

Pszenica durum:
- pozwolenie na przywóz - 82 tysięcy ton
- import od początku sezonu – 1,019 mln ton
- w ujęciu sezonowym – spadek o 23%
 

Jęczmień:
- pozwolenie na przywóz - 2 tysięcy ton
- import od początku sezonu – 817 tys. ton
- w ujęciu sezonowym – wzrost o 21%

 

Słód:
- pozwolenie na przywóz - 1 tysiąca ton
- import od początku sezonu – 6 tys. ton
- w ujęciu sezonowym – spadek o 14%

 

Kukurydza:
- pozwolenie na przywóz - 337 tysięcy ton
- import od początku sezonu – 6,324 mln ton
- w ujęciu sezonowym – spadek o 23%



Tagi:
źródło: