Kukurydza stanowi bardzo dobry surowiec kiszonkarski, dlatego często wykorzystywana jest jako mieszanka z innymi roślinami, które gorzej się kiszą.
Zastosowanie kukurydzy do produkcji pasz jest wynikiem jej specyficznych właściwości. Ziarno kukurydzy zawiera bowiem dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów, a mało włókna, dzięki czemu posiada najwyższą wartość energetyczną ze wszystkich zbóż uprawianych w Polsce. Ponadto, tłuszcz z kukurydzy charakteryzuje się dużą zawartością witaminy E i barwników, które powodują, że zabarwienie żółtka jaja kurzego i skóry brojlera kurzego jest jeszcze bardziej intensywne. Ziarno zawiera substancje odżywcze, jest smaczne i chętnie zjadane przez zwierzęta.
Niepożądaną cechą jest natomiast duża zawartość kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do nieodpowiedniej konsystencji i zabarwienia słoniny. Aby tego uniknąć, ogranicza się ilość dozowanej kukurydzy w ostatnim okresie tuczu.
Zdaniem gospodarzy, w uprawie kukurydzy na jakość kiszonki wpływają oprócz czynników klimatycznych i glebowych także: dobór jej odmiany, odpowiedni zasiew, prawidłowa agrotechnika, walka z chwastami, właściwy zbiór i kiszenie oraz odpowiednie pobieranie kiszonki z pryzmy.
Kukurydza na kiszonkę powinna charakteryzować się wysokim plonem suchej masy z hektara. W Polsce stosowane są odmiany ziarnowe i kiszonkowe, ale w rzeczywistości odmiana dająca wysoki plon kolb jest odpowiednia do uzyskania wysokiej jakości kiszonki. W naszym kraju najchętniej wykorzystywane są gatunki, których liście i łodygi zachowują zieloność po osiągnięciu dojrzałości fizjologicznej ziarna.
Według ekspertów, najlepszą kiszonkę uzyskuje się przy zagęszczeniu do zbioru około 90-100 tys. roślin na 1 hektarze. W tym celu należy wysiać na takim obszarze około 10 tys. nasion więcej niż przewidywana obsada, aby wykluczyć ewentualne straty. Wymagane jest również prawidłowe rozmieszczenie nasion kukurydzy w rzędach, celem zapewnienia roślinom optymalnych warunków rozwoju. Niezwykle istotne są również zabiegi uprawowe łącznie z siewem. Ocenia się, że w 40% wpływają one na plon kukurydzy.
czytaj dalej na następnej stronie...