| Autor: redakcja1

Wyższe ceny pszenicy i kukurydzy w skupie (8.11.2015)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 1 do 8 listopada 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen sześciu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi.

Wyższe ceny pszenicy i kukurydzy w skupie (8.11.2015)

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Zmiana ceny w skali tygodnia [%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

8.11.2015

1.11.2015

 

8.11.2015

1.11.2015

Pszenica

k.

683

673

1,5

36,4

34,8

 

p.

683

684

-0,1

24,3

23,4

Żyto

k.

534

529

0,9

1,5

1,5

 

p.

539

527

2,3

1,9

1,0

Jęczmień

k.

592

596

-0,6

0,3

0,2

 

p.

600

600

0,0

1,6

1,4

 

b.

686

692

-0,8

2,7

3,9

Kukurydza

p.

665

651

2,1

25,0

28,5

Owies

k.

561

555

1,1

0,7

0,3

 

p.

nld

510

---

0,1

0,0

Pszenżyto

p.

583

579

0,5

5,6

5,1

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Wzrost cen zbóż
 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do żyta (oba rodzaje), kukurydzy, pszenicy konsumpcyjnej, owsa konsumpcyjnego i pszenżyta. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował żyto paszowe, które podrożało o 2,3% do 539 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny kukurydzy o 2,1%, pszenicy konsumpcyjnej o 1,5%, owsa konsumpcyjnego o 1,1%, żyta konsumpcyjnego o 0,9% i pszenżyta o 0,5%.


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy ceny jęczmienia browarnianego i konsumpcyjnego oraz pszenicy paszowej. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z jęczmieniem browarnianym, którego cena zmalała jednak w niewielkim stopniu, bo o 0,8% do 686 zł/t. W nieco mniejszym stopniu potaniało natomiast jęczmień konsumpcyjny (-0,6%) i pszenica paszowa (-0,1%).

Bez zmian została za to cena jęczmienia paszowego, która podobnie jak tydzień temu wyniosła 600 zł/t.


Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 8 listopada 2015 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i kukurydza odpowiednio: 36,4% i 25,0%, trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast pszenica paszowa – 24,3%.



Tagi:
źródło: