| Autor: redakcja1

Ceny zbóż w skupie. Kukurydza o krok od 700 zł/t (12.06.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 5 do 12 czerwca 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano zróżnicowanie cen zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny zbóż w skupie. Kukurydza o krok od 700 zł/t (12.06.2016)
Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia konsumpcyjnego, kukurydzy, żyta konsumpcyjnego, pszenicy paszowej i pszenżyta. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował jęczmień konsumpcyjny, który podrożał o 1,1% do 568 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny kukurydzy i żyta konsumpcyjnego odpowiednio o 1% do 699 zł/t i 0,7% do 531 zł/t. Kolejne zwyżki były związane z pszenicą paszową – o 0,6% do 655 zł/t i pszenżytem – o 0,5% do 594 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W okresie od 5 do 12 czerwca br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż spadkowi uległy ceny jęczmienia browarnianego, owsa konsumpcyjnego i paszowego, żyta paszowego i pszenicy konsumpcyjnej. Najbardziej potaniał jęczmień
browarniany, którego cena zmalała o 5,4% do 696 zł/t. Natomiast cena owsa paszowego w ujęciu tygodniowym zmalała o 4,6% do 548 zł/t. Poza tym mniej płacono za żyto paszowe o 2,1% do 528 zł/t, pszenicę konsumpcyjną o 0,8% do 636 zł/t i owies konsumpcyjny o 0,3% do 577 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
12.06.2016
5.06.2016

 
12.06.2016
5.06.2016
Pszenica
k.
636
641
-0,8
28,1
30,2

 
p.
655
651
0,6
45,5
45,1
Żyto
k.
531
527
0,7
2,1
2,2

 
p.
528
539
-2,1
0,3
0,3
Jęczmień
k.
568
562
1,1
0,2
0,2

 
p.
599
599
0,0
3,4
3,2

 
b.
696
735
-5,4
0,6
1,8
Kukurydza
p.
699
692
1,0
14,8
11,5
Owies
k.
577
578
-0,3
0,1
0,2

 
p.
548
575
-4,6
0,0
0,1
Pszenżyto
p.
594
591
0,5
4,8
5,2
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 12 czerwca 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica paszowa i konsumpcyjna odpowiednio: 45,5% i 28,1%. Na trzecim miejscu znalazła się natomiast kukurydza: 14,8%.


Tagi:
źródło: