Ekologiczna żywność w ostatnich latach zyskuje co raz większą grupę odbiorców. Chcemy jeść zdrowe produkty, znanego pochodzenia oraz pozbawione toksycznych substancji, które nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie. Skąd jednak brać taką żywność? Odpowiedź jest prosta- należy zwrócić się do źródła, którym w tym przypadku są rolnicy. Pomimo, że popyt na ekologiczne produkty jest duży, tylko nieliczni producenci decydują się na prowadzenie tego typu upraw.
W ubiegłym roku firma WEREMCZUK dzięki współpracy z dealerami z Niemiec i Łotwy, miała okazję uczestniczyć w Dniach Otwartych gospodarstw, które postawiły na ekologię i specjalizują się w produkcji EKO żywności.
W Wilhelmshayn w Niemczech wspólnicy Daniel Riesener i Daniel Götze od 2015 roku są właścicielami gospodarstwa warzywniczego koncentrującego się na produkcji ekologicznej żywności, która następnie kierowana jest głównie na świeży rynek. W czerwcu ubiegłego roku producenci i jednocześnie właściciele firmy BIO-Alpakaland zorganizowali Dzień Otwarty połączony z demonstracją maszyn rolniczych. Wydarzenie spotkało się z dużym zainteresowaniem ze strony producentów rolnych z okolic. Również WEREMCZUK Agromachines wzięła udział w tym wydarzeniu.
Jak prowadzić ekologiczne gospodarstwo warzywnicze?
Prowadzenie upraw ekologicznych jest zdecydowanie trudniejsze niż towarowych. Potrzeba znacznie większego nakładu pracy a także przewidywania i zapobiegania niekorzystnemu rozwojowi zdarzeń. Produkcja ekologiczna daje jednak również szerokie możliwości do rozwoju a także szanse na osiągnięcie wyższych przychodów. Co jednak zrobić aby produkować ekologiczne warzywa wysokiej jakości a jednocześnie ograniczać koszty produkcji?
Jakie wybrać urządzenia do ekologicznej uprawy warzyw?
Wybór precyzyjnego i jednocześnie trwałego sprzętu rolniczego to podstawa. Firma BIO-Alpakaland właśnie taki sprzęt do uprawy warzyw wybrała.
Doskonałe redliny i zagony
W przypadku prowadzenia ekologicznej uprawy warzyw korzeniowych proces uprawy rozpoczyna się od jak najlepszego przygotowania gleby pod wysiew nasion. Głęboko spulchnione podłoże oraz dobrze napowietrzona ziemia dają lepsze warunki na wzrostu roślin. Agregaty uprawowe z glebogryzarką AUR dedykowane producentom warzyw korzeniowych świetnie sprawdzają się w tej roli. Podczas kilkugodzinnego spotkania producentów warzyw, firma WEREMCZUK dokonała prezentacji pracy tego urządzenia połączonego z krótkim szkoleniem z zasad obsługi. Efekty prac były na bieżące monitorowane przez uczestników spotkania. Rolnicy dokonywali pomiarów wysokości i szerokości powierzchni bocznych redlin, ich rozstawu a także sprawdzali wytrzymałość i jakość wykonanych redlin.
Czytaj dalej następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/WEREMCZUK FMR Sp. z o.o