| Autor: redakcja1

Dobre wyniki kampanii cukrowniczej w Krajowej Grupie Spożywczej S.A.

W zakończonej właśnie kampanii 2024/2025 cukrownie należące do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. wyprodukowały łącznie ponad 1,15 mln ton cukru. Osiągnięty wynik okazał się lepszy niż w zeszłorocznej kampanii, podczas której Krajowa Grupa Spożywcza po raz pierwszy w historii przekroczyła poziom produkcji ponad milion ton cukru.

Dobre wyniki kampanii cukrowniczej w Krajowej Grupie Spożywczej S.A.
- Pobicie własnego rekordu produkcyjnego było możliwe dzięki zaangażowaniu plantatorów i pracowników naszej spółki oraz systematycznej realizacji inwestycji i zadań remontowych w poszczególnych cukrowniach - komentuje Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Marek Zagórski. - Zbiór buraków oraz ich odbiór przebiegał w optymalnych warunkach pogodowych, co pozwoliło na sprawne przeprowadzenie kampanii.


Kampania 2024/2025 trwała średnio 122 dni i była dłuższa o 4 dni w porównaniu do poprzedniego roku. Spółka współpracowała z ponad 13,3 tys. plantatorów, od których zakontraktowała ponad 7,9 mln ton buraków cukrowych. Średni plon wyniósł ponad 63,5 tony z hektara i jest wyższy o 1,6 tony niż w ubiegłym roku.

Plon był zróżnicowany w zależności od regionu: od blisko 60 t/ha w rejonie Cukrowni Werbkowice do ponad 72 t/ha w okolicach Malborka. Średnia polaryzacja skupowa (zawartość cukru w burakach) wyniosła 16,6 proc. Najwyższą miały buraki dostarczone przez plantatorów do Cukrowni Kluczewo – 17,2 proc.

Skup rozpoczął się 26 sierpnia 2024 r. w cukrowniach Kluczewo oraz Nakło. Następnie przystąpiły do niego cukrownie: Dobrzelin, Kruszwica i Malbork - 30 sierpnia, Krasnystaw - 2 września i Werbkowice - 3 września. Krojenie surowca, wieńczące tegoroczną kampanię, zakończyło się 9 stycznia 2025 r. w Dobrzelinie oraz Kruszwicy.

W Cukrowni Dobrzelin przerobiono aż o 231 tys. ton buraków więcej niż w poprzednim sezonie, co pozwoliło zwiększyć produkcję cukru o niemal 26 tys. ton – do 106 tys. ton. Również Cukrownia Kluczewo zanotowała w tej kampanii imponujące wzrosty, przetwarzając dodatkowe 233 tys. ton buraków, co przełożyło się na zwiększenie produkcji cukru o przeszło 50 tys. ton w stosunku do ubiegłego roku, do 189 tys. ton.

W Oddziale – Cukrownia Krasnystaw odnotowano nieznaczny spadek – przetworzono o 10 tys. ton buraków mniej niż rok wcześniej, a produkcja cukru zmniejszyła się o około 6 tys. ton, osiągając niespełna 176 tys. ton.

Cukrownia Kruszwica po raz kolejny udowodniła swoją kluczową rolę w strukturze Krajowej Grupy Spożywczej, przetwarzając aż o 214 tys. ton buraków więcej niż w zeszłym roku i zwiększając produkcję cukru o 27 tys. ton. Osiągnęła w ten sposób najlepszy wynik w całej KGS - 227 tys. ton cukru.

Z kolei Cukrownia Malbork zanotowała stabilny wzrost, przerabiając o 10 tys. ton buraków więcej niż w poprzednim sezonie i zwiększając produkcję o 7 tys. ton, co pozwoliło osiągnąć około 152 tys. ton wyprodukowanego cukru.

Cukrownia Nakło, dzięki dodatkowemu przerobowi 56 tys. ton buraków, zwiększyła w tegorocznej kampanii produkcję cukru o 22 tys. ton, osiągając doskonały wynik 147 tys. ton.

W Cukrowni Werbkowice, mimo nieznacznego spadku przerobu buraków o 43 tys. ton, produkcja cukru była niższa jedynie o 4 tys. ton w porównaniu do ubiegłego roku i wyniosła około 159 tys. ton.

Łącznie Krajowa Grupa Spożywcza S.A. przerobiła w kampanii 2024/2025 blisko 8 milionów ton buraków cukrowych – o 692 tys. ton więcej niż przed rokiem, co pozwoliło na wyprodukowanie rekordowych 1,15 miliona ton cukru, czyli o 122 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. Wyniki te potwierdzają rosnącą efektywność oraz znaczenie KGS na rynku cukrowniczym.

“Polski Cukier” pozostaje filarem działalności Krajowej Grupy Spożywczej S.A, która jest właścicielem siedmiu cukrowni. Wszystkie odpowiadają za znaczną część krajowej produkcji cukru – ok. 40 procent. Spółka może się też pochwalić największym skupem buraków cukrowych w Polsce. Krajowa Grupa Spożywcza S.A. konsekwentnie realizuje w ten sposób misję wspierania polskiego rolnictwa, zapewniając stabilność kontraktacji surowca oraz najwyższe standardy w procesach produkcyjnych.


Tagi:
źródło: