| Autor: blattin

Blattin Cooler. Klimat pod kontrolą

Warunki mikroklimatyczne w oborach stanowią jeden z ważniejszych czynników wpływających na efektywność użytkowania i dobrostan zwierząt, zapewniających ich zdrowotność, komfort i długowieczność. Jednym z podstawowych składników właściwego klimatu na fermach mlecznych jest wentylacja. Dzięki właściwej wentylacji krowy są bardziej aktywne, pobierają więcej paszy a tym samym wzrasta ich wydajność.

Blattin Cooler. Klimat pod kontrolą
Dla poprawienia komfortu termicznego krów nowy dział Blattin Technika wprowadza do oferty wentylatory, które rozwiążą większość problemów na fermach mlecznych w upalne dni. Blattin Cooler to duże wentylatory stałoobrotowe o wydajności  41 306 m3/h z silnikiem trójfazowym 1,1 kW. Obudowa mieszalnika wykonana jest z blachy ocynkowanej, natomiast łopatki śmigła ze stali nierdzewnej.
Wymiary mieszalnika:  1380 x 1380 x 330 mm.


 
Opcjonalnie istniej możliwość zakupienia wentylatorów z regulowaną prędkością obrotów.
 
Najważniejsze zalety wentylatorów Blattin Cooler:
  • ograniczenie stresu cieplnego
  • lepsza cyrkulacja powietrza
  • ograniczenie wilgoci i amoniaku w budynkach
  • ograniczenie ilości much
  • wysoka jakość wykonania, łatwość montażu i użytkowania.
Niewłaściwa wentylacja w okresie letnim wywołuje zjawisko stresu cieplnego.


 
Jak widać z powyższego schematu stres cieplny powoduje niechętne pobieranie paszy i tym samym spadek produkcji mleka. Jednak to nie wszystko! Krowa w stresie cieplnym czuje się niekomfortowo – reaguje przyśpieszonym oddychaniem (około 80 oddechów/minuta) i ma problemy z płodnością. Kolejną, istotną zaletą wentylacji jest ograniczenie gazów w oborze – krowy mleczne wydzielają do 1 000l metanu i CO2 dziennie. Oprócz tego wpływa ona na obniżenie wilgotności powietrza i ściółki oraz ilości much na fermach mlecznych.
 
Podsumowując wentylacja w budynkach inwentarskich ma do spełnienia trzy podstawowe zadania:
  • kontrola temperatury
  • usuwanie nadmiaru gazów
  • dostarczenie świeżego powietrza.

 


Tagi:
źródło: