2 lipca 2017 roku, już po raz piąty na terenie Koźmina Wlkp., odbył się Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny. Głównym organizatorem tego wydarzenia był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza, przy ścisłej współpracy z burmistrzem Mista oraz Gminy Koźmin Wlkp., a także Grupy Producentów Rolnych z Koźmina Wlkp.
Niedzielny Festiwal rozpoczął się konkursem kulinarnym na najlepszą potrawę z wieprzowiny. Konkurencja zostala przygotowana w 3 odsłonach - najlepsza odsłona mięsa mielonego, szynka na różne sposoby oraz karkówka w ciekawej marynacie. W konkursie wzięło udzial 10 Kół Gospodyń Wiejskich, m. in. z Brzozy, Dąbrowy, Staniewa czy Wałkowa. W konkurencji wzięły udział również Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew. Pierwsze miejsce w poszczególnych kategoriach zajęły KGW Lutogniew, KGW Dąbrowa oraz KGW Brzoza.
W trakcie konkursu kulinarnego, kucharze Andrzej Gołąbek oraz Dominik Bielawny przeprowadzili warsztaty kulinarne oraz pokazy kulinarne połączone z degustacją potraw. W tym roku, pośród smakowych rarytasów znalazły się zupa węgierska, duszona wieprzowina w sosie, kaszanka z cebulką, a także pieczeń z warzywami.
Konkurs kulinarny i degustacja nie były jedynymi atrakcjami dla przybyłych gości. Towarzyszyła im również muzyka, liczne konkursy i zabawy dla najmłodszych. Podczas Festiwalu odbył się konkursy rysunkowy pt. "Szczęśliwy prosiaczek", w którym pierwsze miejsce zdobyła Agnieszka Jakóbczak z Mąkoszyc, drugie miejsce Maria Maćkow oraz trzecie miejsce dla Magda Stanisławska.
V Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny w Koźminie Wlkp. został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
źródło: Gospodarz.pl/ KZGPR foto:
Gospodarz.pl