Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na rynku wieprzowiny
2024-12-17
Sektor ogrodniczy promuje konsumpcję warzyw i owoców, i w tej promocji stawia na Talerz. To forma prezentacji zaleceń żywieniowych rekomendowana przez Instytut Żywności i Żywienia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH-PIB. Wiele wskazuje, że to nowy rozdział w edukacji żywieniowej w Polsce i że producenci dobrze się w nim odnaleźli. Projekt jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, czyli przez samych producentów.
- Planujemy rekomendacje dla konkretnych grup. Dla dzieci, modne talerze dla młodzieży, dla osób starszych, które nie zawsze borykają się z jakimiś problemami zdrowotnymi. Zależy nam na tym, by do tych problemów zdrowotnych nie doprowadzić - mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, praktyk Z kaloriami na pieńku, ekspert Core Teamu ogrodniczego, autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, ekspert wielu programów w telewizji, prasie, internecie i radio (m.in. Pytanie na śniadanie, Dzień dobry TVN, Gazeta Wyborcza, mamadu.pl, Radiowa Trójka, Czwórka).
- Ważna jest forma prezentacji zaleceń. To nigdy nie są suche fakty, tylko bardzo zachęcające infografiki. Zrozumiałe dla każdego, nawet dla laika, który nie ma jeszcze znaczącej wiedzy o tym, jak się odżywiać, jakie są zasady zdrowego odżywiania – mówi Monika Stromkie-Złomaniec.