Po raz XIX w Marszewie odbyły się Dni Ziemniaka pod hasłem „Ziemniak jadalny – integrowana produkcja, jakość, spożycie”.
XIX edycja Krajowych Dni Ziemniaka, cenionej w branży ogólnopolskiej imprezy wystawowo-targowej a zarazem szkoleniowej odbyła się 25-26 sierpnia 2012 r. w Centrum Edukacyjno-Wystawowym Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Marszewie k. Pleszewa.
Celem tegorocznego spotkania było m.in. prezentacja różnych form postępu w produkcji, ułatwianie kontaktów rynkowych oraz integracja jednostek branży ziemniaka dla realizacji wspólnych działań zmierzających do ograniczenia barier rozwoju rynku ziemniaka oraz promocja ziemniaków jako składnika racjonalnej diety polskiego społeczeństwa .
Na wystawie zaprezentowano szereg maszyn pomocnych w produkcji ziemniaka. Można było zaczerpnąć informacji z zakresu technologii upraw, przechowalnictwa oraz użytkowania kulinarnego. Zaprezentowano również 120 odmian ziemniaka.
Smakosze dań z ziemniaków również znaleźli coś dla siebie a ich podniebienia mogły rozkoszować się kulinarnymi rozmaitościami przyrządzonymi z ziemniaków. Był to istny Festiwal Smaków, w którym triumfowały prażonki z boczkiem i kapuśniakiem przyrządzone przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kuźni, w gminie Chocz.
Głównym organzatorem tego przedsięwzięcia byli Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu oraz Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, a także Stowarzyszenie „Wspólnie dla Przyszłości”.
źródło: gospodarz.pl foto:gospodarz.pl