Odpowiedź na dodatkowe pytanie odnośnie wpływu pandemii COVID-19 na sytuację gospodarstw rolnych było udzielane na zasadzie dobrowolności.
Ponad 43% gospodarstw rolnych odczuło niesprzyjający wpływ pandemii, w tym blisko 17% oceniło wpływ COVID-19 jako zagrażający stabilności gospodarstw rolnych. Dla połowy gospodarstw nie odnotowano negatywnych skutków pandemii.
Pomimo wystąpienia pandemii, rolnicy ocenili zmiany jakie zaszły w I półroczu br. w ogólnej sytuacji gospodarstw rolnych mniej negatywnie niż zmiany w I i II półroczu 2019 r. Jednak już w przypadku rentowności prowadzonej produkcji rolnej i popytu na wytworzone produkty oceny były bardziej pesymistyczne w porównaniu z poprzednią edycją badania.
Negatywne skutki COVID-19 najbardziej dotknęły gospodarstwa osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, ukierunkowane na produkcję zwierzęcą, prowadzące chów drobiu rzeźnego i bydła rzeźnego oraz gospodarstwa o areale powyżej 15 ha użytków rolnych. Najwięcej negatywnych opinii o wpływie epidemii zaobserwowano wśród rolników z wykształceniem średnim zawodowym, w wieku 45-54 lat, prowadzących gospodarstwo rolne ponad 20 lat.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto: Gospodarz.pl