| Autor: redakcja1

Konferencja Wielkanoc - Mięsne Święta – Polska Tradycja 2013 [video, foto]

Dnia 20 lutego 2013 roku odbyła się konferencja prasowa związana z cyklem wydarzeń „Wielkanoc - Mięsne Święta – Polska Tradycja”. Organizatorem tego wydarzenia była Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu wraz z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi oraz Wielkopolskim Cechem Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy w Poznaniu i Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Konferencja Wielkanoc - Mięsne Święta – Polska Tradycja 2013 [video, foto]
Więcej materiałów video znajdziesz na kanale "telewizja rolnicza"
Podczas spotkania uchylono rąbka tajemnicy tego, co szykują dla nas organizatorzy imprezy.
 

W tym roku odbędzie się już 8 edycja Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego "Wielkanoc - Mięsne Święta – Polska Tradycja", w trakcie której zostaną wyłonione najlepsze wędliny kojarzące się z tradycją wielkanocną w Polsce. W związku z tym, w dniu 22 lutego 2013 roku, w godzinach 9.00-13.00 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich (hala nr 10) przy pomocy Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, Wielkopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy w Poznaniu, Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Instytutu Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odbędzie się certyfikacja wędlin. Certyfikat przyznawany jest na okres jednego roku.
 
Poddane ocenie wędliny zostaną zakodowane. Produkty osądzać będą dwie komisje. Pierwsza z nich będzie się składać z naukowców i specjalistów związanych z produkcją wędlin, a ich przewodniczącym będzie już tradycyjnie prof. Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Natomiast w skład drugiej będą wchodzić konsumenci. Jednakże w żadnej z komisji nie znajdzie się żadna osoba związana z firmą, której wyroby będą poddane wnikliwej ocenie.
 

Obie komisje będą zwracać baczną uwagę na ogólny wygląd wędlin, ich przekrój, walory smakowe czy zgodność z tradycyjnymi przepisami.
 
Certyfikacja obejmie:
  • szynkę rolkę wielkopolską,
  • wędzonkę krotoszyńską,
  • kiełbasę białą parzoną wielkopolską,
  • kiełbasę polską wędzoną,
  • ogonówkę wędzoną,
  • polędwicę wędzoną.
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: