Podczas spotkania uchylono rąbka tajemnicy tego, co szykują dla nas organizatorzy imprezy.
W tym roku odbędzie się już 8 edycja Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego "Wielkanoc - Mięsne Święta – Polska Tradycja", w trakcie której zostaną wyłonione najlepsze wędliny kojarzące się z tradycją wielkanocną w Polsce. W związku z tym, w dniu 22 lutego 2013 roku, w godzinach 9.00-13.00 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich (hala nr 10) przy pomocy Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, Wielkopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy w Poznaniu, Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Instytutu Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odbędzie się certyfikacja wędlin. Certyfikat przyznawany jest na okres jednego roku.
Poddane ocenie wędliny zostaną zakodowane. Produkty osądzać będą dwie komisje. Pierwsza z nich będzie się składać z naukowców i specjalistów związanych z produkcją wędlin, a ich przewodniczącym będzie już tradycyjnie prof. Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Natomiast w skład drugiej będą wchodzić konsumenci. Jednakże w żadnej z komisji nie znajdzie się żadna osoba związana z firmą, której wyroby będą poddane wnikliwej ocenie.
Obie komisje będą zwracać baczną uwagę na ogólny wygląd wędlin, ich przekrój, walory smakowe czy zgodność z tradycyjnymi przepisami.
Certyfikacja obejmie:
-
szynkę rolkę wielkopolską,
-
wędzonkę krotoszyńską,
-
kiełbasę białą parzoną wielkopolską,
-
kiełbasę polską wędzoną,
-
ogonówkę wędzoną,
-
polędwicę wędzoną.
Czytaj dalej na następnej stronie...