Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-01-29
-
Wiosenne nawożenie azotem – zasady
2025-01-29 -
Skup zbóż według GUS
2025-01-29 -
Ceny zbóż w skupie (12.01.2025)
2025-01-29
Poznaj produkty
-
Owijarka do palet G1010 GOWEIL
2020-07-27 -
Nowy model skrzyniopalety
2016-04-21 -
Suszarnia przewoźna CPT
2011-01-08 -
DEUTZ - szyba drzwiowa górna
2011-12-13 -
Chlorek potasu - sól potasowa 60% K2O
2011-05-08 -
Prasa stałokomorowa SIPMA PS 1315 HUZAR
2016-04-13
2010-12-11
| Autor:
Schabowy czy udko?
Gust Polaków bardziej skierowany jest na udka, ale schabowy także staje się popularny.
Mięso z kurcząt jest tańsze od wieprzowiny i to jest jednym z głównych powodów niemożności powrotu schabowego do łask.
Sytuacja gospodarstw hodujących trzodę chlewna nie jest różowa. Ich chów jest kompletnie nie opłacalny. W związku z tym, każdego roku ilość hodowli systematycznie maleje. W statystykach spożycia wieprzowiny też nie wypadamy za dobrze.
W porównaniu do całej Europy mięsa wieprzowego jemy o 40 procent mniej. Niemniej jednak dzięki wprowadzeniu systemu PQS (Pork Quality System) każdy hodowca może otrzymać certyfikat tego systemu jeżeli spełni pewne warunki. Jednakże już dziś wiadomo że każdy może go dziś w łatwy sposób otrzymać.