Jak wynika z danych GUS w maju 2014 roku przeciętna cena bydła bez cieląt wynosiła 6,05 zł/kg, a młodego bydła 6,20 zł/kg i w obu przypadkach była o ponad 2% mniejsza niż przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w ostatnim tygodniu czerwca tego roku zakłady mięsne za żywiec wołowy przeciętnie w kraju płaciły 5,89 zł/kg, a zatem o 1,5% mniej niż w analogicznym czasie 2013 r.
Mniejsze niż przed rokiem są także ceny bydła w większości krajów UE. W czwartym tygodniu czerwca br. średnia unijna cena bydła klasy R3 wynosiła 367,12 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli to o 5% mniej niż w porównywalnym okresie 2013 r.
W tym czasie w Polsce cena wołowiny tej samej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 303,43 EUR/100 kg, a zatem o 17% niższym niż przeciętnie w UE, czyli nadal była konkurencyjna na rynku unijnym. Wyższe niż w Polsce ceny notowano między innymi u głównych unijnych producentów żywca wołowego, tj. we Francji - 372,44 EUR/100 kg, Niemczech - 348,78 EUR/100 kg, Wielkiej Brytanii - 425,45 EUR/100 kg, Włoszech - 380,69 EUR/100 kg i w Hiszpanii - 370,22 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce były jedynie ceny skupu bydła rzeźnego na Węgrzech, Słowacji, Łotwie i na Litwie.
Zespół Ekspertów Agencji Rynku Rolnego uwzględniając sezonowe wahania podaży i popytu przewiduje, że w okresie objętym prognozą ceny skupu żywca wołowego mogą kształtować się następująco:
a) bydło ogółem:
-
wrzesień - 6,00–6,30 zł/kg
-
grudzień - 6,00–6,40 zł/kg
b) młode bydło rzeźne:
-
wrzesień - 6,20–6,50 zł/kg
-
grudzień - 6,20–6,60 zł/kg.