Koniunktura w rolnictwie
Syntetyczny wskaźnik koniunktury w rolnictwie (SWKR) podniósł się w kwietniu o 0,6 pkt. proc. do 100,6 punktu. Wskaźnik ten był także o 0,5 pkt. proc. wyższy niż przed rokiem o tej porze. Wyrównany wskaźnik potencjalnego popytu wzrósł w kwietniu o 1,1 pkt. proc. do 100,5 punktu, przede wszystkim pod wpływem sezonowej zwyżki wyrównanego wskaźnika sprzedaży przemysłu spożywczego o 2,9 pkt. proc do 102 punktów oraz wyrównanego indeksu zmian wynagrodzeń i cen żywności. Marcowy wzrost wynagrodzeń był najwyższy od lat, podczas gdy ceny detaliczne żywności zmalały.
Negatywny wpływ na potencjalne zapotrzebowanie wywarło z kolei osłabienie dynamiki obrotów handlowych artykułami rolno-spożywczymi w pierwszych dwóch miesiącach 2017 r. Wyrównany wskaźnik potencjalnego popytu był jednak niższy niż przed rokiem o 0,6 pkt. proc. Wyrównany wskaźnik nożyc cen zwiększył się w omawianym czasie o 0,2 pkt proc. do 100,9 punktu. Jednocześnie był on o 1,4 pkt. proc. większy niż w kwietniu 2016 r. Wpłynęły na to podwyżki cen większości surowców rolniczych.
W marcu podniosły się ceny wszystkich zbóż o 0,2-3,9%, ziemniaków o 13,3%, trzody chlewnej o 3,3% i drobiu o 4,3%. Ceny bydła pozostały niezmienne. Staniało jedynie mleko – o 0,8%. W sumie uśredniony wzrost wyrównanego wskaźnika zmian cen skupu wyniósł w marcu 2%. Jednocześnie zaczęły zwiększać się ceny środków produkcji. Wyrównany wskaźnik zmian cen środków produkcji wyniósł w kwietniu br. 100,2 punkty, a więc tyle samo co w poprzednim miesiącu i o 0,4 pkt. proc. przekroczył jego poziom sprzed roku.
W ocenie Jadwigi Seremak-Bulge, zmiany cen jakie dokonały się w obrębie I kwartału 2017 r. w porównaniu z grudniem 2016 r. były korzystne dla rolnictwa. Ceny koszyka skupu zwiększyły się o 2,7 pkt. proc., podczas gdy środki produkcji zdrożały o 0,5 pkt. proc. W wyniku czego skumulowany wskaźnik nożyc cen wyniósł 102,1 punktu, podczas gdy przed rokiem było to 99 punktów.
W najbliższych miesiącach można oczekiwać zbliżonych rynkowych uwarunkowań produkcji rolniczej. Sprzyjać temu powinny rosnące wraz z poprawą sytuacji dochodowej konsumentów ceny detaliczne żywności, poprawa koniunktury na globalnych rynkach surowcowych, a także sezonowe spadki podaży większości produktów roślinnych i możliwe sezonowe wzrosty cen skupu trzody chlewnej i drobiu.