W porównaniu z wynikami dwóch poprzednich edycji badania respondenci ocenili bardziej pesymistycznie obecne zapotrzebowanie na wytwarzane w ich gospodarstwach produkty rolne.
W grudniu 2022 r. przewaga opinii negatywnych nad pozytywnymi wyniosła minus 36,9 p. proc., względem minus 27,8 p. proc. w czerwcu ub. r. oraz w stosunku do wartości minus 25,1 p. proc. w porównywalnym okresie 2021 r. Około 60% rolników uznało popyt za wystarczający, zgodny z ich oczekiwaniami. Z kolei 1,9% ogółu rolników uznało, że kształtuje się powyżej ich oczekiwań.
Negatywne opinie wyrazili wszyscy użytkownicy gospodarstw rolnych niezależnie od wielkości gospodarstwa i kierunku prowadzonej produkcji. Najbardziej niezadowoleni z zapotrzebowania na produkty rolne byli rolnicy zajmujący się uprawami rzepaku i rzepiku oraz drzew i krzewów owocowych, a także hodowcy koni i trzody chlewnej.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/MG