Ważne są proporcje
Dbając o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na przyjmowanie kwasów nienasyconych, lecz także na właściwy stosunek między kwasami omega-6 i omega-3. Ten powinien wynosić około 2:1. Warto zwrócić na to uwagę, ponieważ w Polsce (podobnie jak w innych państwach europejskich) spożywa się zbyt mało kwasów omega-3. W większości olejów kwasów omega-6 jest zdecydowanie więcej, co powoduje dysproporcje. Optymalny stosunek tych składników znajduje się w oleju rzepakowym. Co więcej, w oleju rzepakowym jest aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż w oliwie z oliwek i to zarówno w wersji rafinowanej jak i tłoczonej na zimno.
Postaw na rzepakowy!
Zanim wybierzemy produkt, który będzie odpowiadał na zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe, powinniśmy przeanalizować skład produktu i jego praktyczne zastosowanie. Olej rzepakowy, posiada nie tylko optymalną zawartość kwasów tłuszczowych, lecz także witaminy E, K i prowitaminę A. Warto zwrócić uwagę również na jego walory w codziennym użytkowaniu. Nadaje się on zarówno do doprawiania potraw na zimno, jak i do smażenia czy pieczenia. Dzieje się tak dzięki wysokiej temperaturze dymienia, uzyskiwanej poprzez proces rafinacji. Łatwe odsączanie oleju po obróbce termicznej pozwala zmniejszyć kaloryczność nawet o 5-10%. Rafinowany olej rzepakowy nie posiada określonego smaku ani zapachu, dzięki czemu jest doskonałym nośnikiem innych aromatów.
Kwasy tłuszczowe w diecie
Jak widać, spożycie kwasów tłuszczowych jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania, nie należy ich więc drastycznie ograniczać w naszej codziennej diecie. Musimy jednak pamiętać o wyborze produktów z tymi korzystnymi kwasami, a także – jak w przypadku wszystkich składników odżywczych – o umiarze. Tłuszcze powinny stanowić ok. 30-35% całkowitej energii pożywienia.