1 stycznia 2022 r. rząd brytyjski wprowadza nowy harmonogram pełnych kontroli towarów importowanych z Unii Europejskiej do Zjednoczonego Królestwa. Kontrole będą stopniowo wprowadzane w 2022 roku.
Kontrole będą wprowadzane według następującego harmonogramu:
Od 1 stycznia 2022 r.
-
Zostaną wprowadzone pełne deklaracje celne i kontrole, chociaż deklaracje bezpieczeństwa i ochrony nie będą wymagane do 1 lipca 2022 r. Przewoźnicy transportujący towary przez porty w Wielkiej Brytanii, korzystające z usługi przemieszczania pojazdów towarowych (GVMS), muszą mieć potrzebną do realizacji tej usługi rejestrację.
-
Zostaną wprowadzone wymagania pre-notyfikacji towarów podlegających kontroli sanitarnej i fitosanitarnej (SPS), tj. wcześniejszego zgłaszania ładunków z produktami roślinnymi i pochodzenia zwierzęcego przez brytyjskich importerów
za pośrednictwem systemu IPAFFS.
-
Będą wymagane dokumenty potwierdzające pochodzenie produktu.
Od 1 lipca 2022 r.
Certyfikacją i kontrolą fizyczną zostaną będą objęte:
-
wszystkie pozostałe produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego podlegające regulacjom;
-
wszystkie rośliny i produkty roślinne;
-
wszelkiego typu mięso i produkty mięsne;
-
cała pozostała żywność wysokiego ryzyka niepochodzącą od zwierząt.
Zostanie wprowadzony zakaz wwozu na rynek brytyjski produktów P&R (Prohibited and Restricted):
-
chłodzonego mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego, jagnięcego, baraniego oraz koziego);
-
chłodzonego lub mrożonego mięsa mielonego (drobiowego);
-
oddzielonego mechanicznie mięsa pozyskanego z drobiu i ptaków bezgrzebieniowych lub ptaków łownych;
-
nieklasyfikowanych jaj;
-
chłodzonych surowych wyrobów mięsnych.
Informacje na ten temat znajdują się na stronie: https://www.gov.uk/guidance/import-or-move-food-and-drink-from-the-eu-and-northern-ireland-to-great-britain#poao-you-cannot-import-from-1-july-2022
Wprowadzone będą również następujące zmiany:
-
Kontrole roślin i produktów roślinnych o wysokim priorytecie zostaną przeniesione z miejsca przeznaczenia do wyznaczonych przejść granicznych i punktów kontroli.
-
Kontrole fizyczne żywych zwierząt będą odbywać się w wyznaczonych punktach kontroli granicznej. W przypadku braku wyznaczonego przejścia granicznego kontrole pozostaną w miejscu przeznaczenia dla innych portów wejścia do czasu uruchomienia wystarczającej liczby przejść granicznych. 1 lipca 2022 r. rozpoczną się odprawy na śródlądowych przejściach granicznych Sevington i wyznaczonych przejściach granicznych na lotniskach.
Od 1 września 2022 r.
Certyfikacja i kontrole fizyczne zostaną wprowadzone dla wszystkich produktów mlecznych.
Od 1 listopada 2022 r.
Certyfikacja i kontrole fizyczne zostaną wprowadzone dla wszystkich pozostałych, objętych regulacjami produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym produktów złożonych i produktów rybnych.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie: https://www.gov.uk/government/publications/the-border-operating-model
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW/Sławomir Mucha foto:
Gospodarz.pl