W Polsce od ponad 50 lat nie ma ognisk pryszczycy, a mięso i produkty mięsne pochodzące z legalnych źródeł są bezpieczne i kontrolowane przez organy urzędowej kontroli żywności, czyli Państwową Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Weterynaryjną, oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Jak co roku, organy urzędowej kontroli żywności prowadzą przedświąteczną akcję kontrolną. Kontrole przeprowadzane są w sklepach, na placach handlowych i targowiskach. Dodatkowe działania są realizowane, aby ochronić Polskę przed pryszczycą, ze względu na ogniska tej choroby stwierdzone na Słowacji i na Węgrzech.
W ramach dziaÅ‚aÅ„ kontrolnych prowadzone sÄ… wzmożone kontrole miÄ™sa, które obejmujÄ… znakowanie i identyfikacjÄ™ kraju pochodzenia oraz mleka pozyskiwanego od zwierzÄ…t parzystokopytnych (w szczególnoÅ›ci bydÅ‚a, owiec, kóz) ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem krajów, na których terytorium potwierdzono ogniska pryszczycy (SÅ‚owacja, WÄ™gry).
Pochodzenie ma znaczenie
Å»ywność należy nabywać wyłącznie ze sprawdzonych źródeÅ‚.
Zachowajmy szczególnÄ… ostrożność wobec przypadkowych miejsc sprzedaży, produktów o znacznie obniżonej cenie lub też produktów o nieznanym pochodzeniu. Zrezygnujmy z zakupu także w sytuacji, kiedy stan higieniczny punktu sprzedaży oraz wyglÄ…d produktu budzi nasze wÄ…tpliwoÅ›ci.
PamiÄ™tajmy, że do rozprzestrzeniania chorób, może dochodzić wÅ‚aÅ›nie przez nielegalnÄ… dystrybucjÄ™ produktów niewiadomego pochodzenia.
Jeśli sprzedawca nie wie skąd pochodzi oferowana przez niego żywność (mleko, jaja czy mięso) - nie kupujmy jej.
W przypadku, gdy podejrzewamy, że mamy do czynienia z żywnoÅ›ciÄ… z nielegalnego źródÅ‚a, należy niezwÅ‚ocznie powiadomić wÅ‚aÅ›ciwe miejscowo organy Inspekcji Weterynaryjnej, PaÅ„stwowej Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji JakoÅ›ci Handlowej ArtykuÅ‚ów Rolno-Spożywczych.
źródło: Gospodarz.pl/GIW foto:
Gospodarz.pl