Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
DEALER John Deere 5055e 4x4 55KM + Kabina
2012-04-23 -
NOWA Brona chwastownik 3 lub 6 metrów
2011-11-16 -
Pługi Maschio Moro
2014-04-01
2019-09-28
| Autor: redakcja
Kampania cukrownicza w Kruszwicy 2019 uroczyście rozpoczęta
W obecnej kampanii cukrowniczej zakład planuje skupić i przerobić około 1 milion 100 ton buraka cukrowego. Jedna piąta produkcji KSC S.A. pochodzić będzie z Kruszwicy.
28 września Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski wraz z Zarządem Krajowej Spółki Cukrowej, pracownikami Spółki, Wojewodą Kujawsko- Pomorskim Mikołajem Bogdanowiczem, Senatorem Józefem Łyczakiem, Krzysztofem Nikiel z Krajowego Związku Plantatorów i przedstawicielami Związku Plantatorów przy KSC S.A. uroczyście rozpoczął kampanię buraczaną w „Cukrowni Kruszwica”. W obecnej kampanii cukrowniczej zakład planuje skupić i przerobić około 1 milion 100 ton buraka cukrowego. Jedna piąta produkcji KSC S.A. pochodzić będzie z Kruszwicy.
Cukrownia w Kruszwicy została wybudowana przez polskich patriotów, jeszcze w czasach zaborów. Tegoroczna kampania cukrownicza odbędzie się tutaj już po raz sto trzydziesty ósmy. Produkcja buraków jest bez wątpienia specyficzna, trudna i nie jest łatwo utrzymać się na rynku. Jesteśmy dziś w cukrowni KSC S.A. „Polski Cukier” – jednej z siedmiu świetnie działających, które przeszły wielką modernizację. W tym roku na pewno nie będzie rekordów – głównie z uwagi na suszę – powiedział na konferencji prasowej Minister Jan Krzysztof Ardanowski.
Cukrownia w Kruszwicy, wchodząca w skład Krajowej Spółki Cukrowej S.A., pierwszą kampanię cukrowniczą odbyła w roku 1881. Obecnie cukrownia jest w stanie wyprodukować 2 000 ton cukru na dobę. Cukrownia przerabia 13 000 ton buraków na dobę. Zakład zatrudnia blisko 200 osób i 100 pracowników zatrudnianych na okres kampanii cukrowniczej.
O kampanii opowiedział też Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej Krzysztof Kowa. – W tym roku skupimy ponad 6 milionów ton buraków i wyprodukujemy ok. 900 tysięcy ton cukru. Ta kampania będzie bardzo podobna do ubiegłorocznej. Plany były takie, żeby dojść do 1 miliona ton cukru, ale niestety na niektórych obszarach, gdzie uprawiane są w Polsce buraki, mieliśmy znów problemy z suszą. Dotyczy to między innymi cukrowni w Kruszwicy, gdzie kampania została opóźniona, aby buraki mogły jeszcze podrosnąć.
W 2018 roku została oddana do użytku nowa stacja załadunku cukru luzem w kontenery kolejowe o wydajności 2 000 ton na dobę. Aby zwiększyć moce pakowania cukru, w tym roku została oddana do użytku również nowa wagopakowaczka do opakowań 1 kg o wydajności 110 ton cukru na dobę, co poprawi wydajność pakowania cukru do 370–390 ton na dobę. Przed rozpoczęciem kampanii 2018/2019 oddano do użytku dwa zbiorniki o łącznej pojemności 60 000 m3, w których magazynowany jest sok gęsty wyprodukowany w okresie kampanii buraczanej. W 2019 roku zmodernizowano także linię oceny surowca. W kampanii buraczanej 2018/2019 w „Cukrowni Kruszwica” produkcja cukru wyniosła ponad 194 000 ton, w tym około 38 500 ton cukru w postaci soku gęstego, a produkcja melasu wyniosła ponad 54 000 ton. Sok gęsty przerobiony został na cukier wiosną podczas pierwszej w tej cukrowni kampanii sokowej.
Oddział „Cukrownia Kruszwica” posiada plantacje buraka cukrowego na areale ponad 21 000 hektarów, a uprawę prowadzi blisko 3 800 plantatorów.
źródło: Gospodarz.pl/ Krajowa Spółka Cukrowa