Jak twierdzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w celu usprawnienia działalności obu instytucji nastąpi ich połączenie.
Na razie wystarczy struktura ARiMR na poziomie powiatów, która przejmie niektóre z działań prowadzonych przez ARR. Dzięki temu rozwiązaniu zmniejszy się administracja, co wpłynie na wzrost liczby inspektorów.
Rewolucja czeka również inspekcje kontrolujące produkcję żywności. Aktualnie nadzór nad wytwarzaniem żywności sprawuje Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcja Ochrony Środowiska, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, a także Inspekcja Weterynaryjna.
W związku z tym powstanie jedna inspekcja, która obejmie wszystkie etapy produkcji żywności począwszy od pola poprzez proces przetwórstwa po gotowy do spożycia wyrób. W ten sposób będzie mniej kontroli, ale będą dokładniejsze.
źródło: Gospodarz.pl/tvpparlament.pl Foto: Gospodarz.pl