Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Przenośniki ślimakowe P S 160
2015-12-02 -
Wał do zagęszczania gleby TRÓJKA
2014-05-07 -
PRONAR 7150
2013-02-05 -
Samojezdna platforma sadownicza marki BILLO
2013-09-25 -
Wozy paszowe Blattin SABRE
2013-08-26
Delegacja Urzędu ds. Certyfikacji i Akredytacji Chińskiej Republiki Ludowej z wizytą w Polsce
Podsekretarz stanu Krystyna Gurbiel przyjęła delegację Urzędu ds. Certyfikacji i Akredytacji Chińskiej Republiki Ludowej (CNCA), której przewodniczył dyrektor Instytutu Certyfikacji i Akredytacji CHRL Dong Qiao.
Część techniczną spotkania prowadził Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek, który omówił strukturę i zadania Inspekcji Weterynaryjnej. Podkreślono, że polska żywność spełnia najwyższe standardy europejskie pod względem bezpieczeństwa żywności o czym świadczy coraz większe zainteresowanie nią na rynkach zagranicznych, w tym na wymagających rynkach Europy Zachodniej.
Strona polska zwróciła się do strony chińskiej z prośbą o przyspieszenie procedury zatwierdzania polskich zakładów mięsnych do eksportu na rynek chiński. Obecnie 15 zakładów (1 drobiowy i 14 wieprzowych) oczekuje na zatwierdzenie przez chińskie służby weterynaryjne.
Omówiono również nowe zasady rejestracji zakładów mleczarskich.
CNCA jest instytucją, która zajmuje się rejestracją zakładów do eksportu na rynek chiński. Zakłady zainteresowane eksportem do tego kraju muszą pomyślnie przejść kontrolę chińskich inspektorów. Jak dotąd 10 zakładów mięsa wieprzowego oraz 8 zakładów mięsa drobiowego posiada uprawnienia do eksportu na rynek chiński.