Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Nadwozie platforma SIPMA NP 1400 KOMBO
2013-06-10 -
Zgarniacz gałęzi PAJĄK
2013-04-02 -
Podajnik z koszem i silnikiem na dole
2016-02-05 -
Agregat Uprawowy Z Wałem Przednim 1,8 M
2014-01-06
Delegacja Urzędu ds. Certyfikacji i Akredytacji Chińskiej Republiki Ludowej z wizytą w Polsce
Podsekretarz stanu Krystyna Gurbiel przyjęła delegację Urzędu ds. Certyfikacji i Akredytacji Chińskiej Republiki Ludowej (CNCA), której przewodniczył dyrektor Instytutu Certyfikacji i Akredytacji CHRL Dong Qiao.

Część techniczną spotkania prowadził Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek, który omówił strukturę i zadania Inspekcji Weterynaryjnej. Podkreślono, że polska żywność spełnia najwyższe standardy europejskie pod względem bezpieczeństwa żywności o czym świadczy coraz większe zainteresowanie nią na rynkach zagranicznych, w tym na wymagających rynkach Europy Zachodniej.
Strona polska zwróciła się do strony chińskiej z prośbą o przyspieszenie procedury zatwierdzania polskich zakładów mięsnych do eksportu na rynek chiński. Obecnie 15 zakładów (1 drobiowy i 14 wieprzowych) oczekuje na zatwierdzenie przez chińskie służby weterynaryjne.
Omówiono również nowe zasady rejestracji zakładów mleczarskich.
CNCA jest instytucją, która zajmuje się rejestracją zakładów do eksportu na rynek chiński. Zakłady zainteresowane eksportem do tego kraju muszą pomyślnie przejść kontrolę chińskich inspektorów. Jak dotąd 10 zakładów mięsa wieprzowego oraz 8 zakładów mięsa drobiowego posiada uprawnienia do eksportu na rynek chiński.
