| Autor: redakcja1

Coraz mniejsza opłacalność w produkcji żywności

Niestety w okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku zarówno branża drobiarska jak i spirytusowa odnotowały ujemne saldo.

Coraz mniejsza opłacalność w produkcji żywności

W tym czasie opłacalność netto sektora drobiarskiego osiągnęła ujemne saldo w wysokości 1,2 procenta, gdzie w zeszłym roku było ono dodatnie i wyniosło 1,7 procenta. Znacznie większy spadek jest w branży spirytusowej, bo z dodatniego 6,1 procenta obniżyło się na ujemnie 5,1 procenta.


Zdaniem producentów za taki stan rzeczy odpowiedzialne są podwyżki cen za podstawowe surowce jak choćby zboże, cukier, ryby czy żywiec oraz opóźnienia w wprowadzeniu zmian cenowych, które nie przekładają się od razu na zyski.


Niestety efektem braku opłacalności lub spadkiem zysków będzie prawdopodobnie bankructwo firm, które sobie z tym problemem nie poradzą. Jednakże z drugiej strony taka sytuacja pozytywnie wpłynie na konsolidacje firm, co pozwoli na wzmocnienie ich pozycji na rynku poprzez obniżenie kosztów produkcji oraz zwiększenie konkurencyjności.




Tagi:
źródło: