Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
Poskromy dla bydła SA0010
2014-06-20 -
Rivakka - Gniotownik walcowy pneumatyczny
2015-04-03 -
MESCOMP - opryskiwacz CHWAT
2020-04-17
Coraz mniejsza opłacalność w produkcji żywności
Niestety w okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku zarówno branża drobiarska jak i spirytusowa odnotowały ujemne saldo.
W tym czasie opłacalność netto sektora drobiarskiego osiągnęła ujemne saldo w wysokości 1,2 procenta, gdzie w zeszłym roku było ono dodatnie i wyniosło 1,7 procenta. Znacznie większy spadek jest w branży spirytusowej, bo z dodatniego 6,1 procenta obniżyło się na ujemnie 5,1 procenta.
Zdaniem producentów za taki stan rzeczy odpowiedzialne są podwyżki cen za podstawowe surowce jak choćby zboże, cukier, ryby czy żywiec oraz opóźnienia w wprowadzeniu zmian cenowych, które nie przekładają się od razu na zyski.
Niestety efektem braku opłacalności lub spadkiem zysków będzie prawdopodobnie bankructwo firm, które sobie z tym problemem nie poradzą. Jednakże z drugiej strony taka sytuacja pozytywnie wpłynie na konsolidacje firm, co pozwoli na wzmocnienie ich pozycji na rynku poprzez obniżenie kosztów produkcji oraz zwiększenie konkurencyjności.