Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Rivakka - Gniotownik walcowy pneumatyczny
2015-04-03 -
Wał uprawowy wahadłowy U610/0
2013-04-02 -
Siewnik COMBISEED HT3000S-HT4000S
2013-05-31 -
Dramiński DOD2 Wykrywacz Terminu Krycia Suk
2020-05-18 -
Filtr Clear Captor do oleju 100l/min - PIUSI
2015-12-22
Bezpieczna żywność, czyli probiotyki w gospodarstwie
Coraz większe wymagania przed polskimi rolnikami stawia Unia Europejska pod kątem bezpieczeństwa żywności. Jeżeli gospodarze nie będą się stosować do zasad ochrony środowiska lub dobrej kultury rolnej, to mogą nawet stracić dotacje.
Tak
rzadki widok jak opryski w oborach mają bardzo dobry wpływ na
kondycję i stan zdrowia zwierząt. Żywe kultury bakterii, które
używa się do spryskiwania sprawiają, że zwierzęta mają lepszy
przyrost naturalny, są zdrowsze, a dodatkowo neutralizują
charakterystyczny odór w oborze.
Systematyczne
spryskiwanie dodatkowo przyczynia się do lepszego przyswajania i
wykorzystywania paszy przez zwierzęta. Dzięki probiotykom, które
wzmacniają naturalną odporność przyczyniają się do zmniejszenia
ryzyka zachorowań.
Dodatkowo
mają dobry wpływ na glebę i rośliny. Można je z powodzeniem
stosować w przypadku upraw, spodziewając się lepszego okrzewienia,
wyrównanych plonów, zwiększonej odporności roślin na choroby i
szkodniki, a także zmniejszenia zużycia nawozów mineralnych.
Najciekawsze jest to, że probiotyki zmniejszają ilość komórek somatycznych w mleku, a także mają dobry wpływ na człowieka. Niestety w Polsce system ten nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Z kolei w Niemczech i Francji jest zupełnie odwrotnie.
