Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
INSOL J Tytan
2011-10-03 -
Kubota B7001
2011-09-07 -
Żarówki i akcesoria RE0646
2011-12-14 -
Opryskiwacz samobieżny Herkules 4000/24/PHB
2016-03-07
Bezpieczna żywność, czyli probiotyki w gospodarstwie
Coraz większe wymagania przed polskimi rolnikami stawia Unia Europejska pod kątem bezpieczeństwa żywności. Jeżeli gospodarze nie będą się stosować do zasad ochrony środowiska lub dobrej kultury rolnej, to mogą nawet stracić dotacje.
Tak
rzadki widok jak opryski w oborach mają bardzo dobry wpływ na
kondycję i stan zdrowia zwierząt. Żywe kultury bakterii, które
używa się do spryskiwania sprawiają, że zwierzęta mają lepszy
przyrost naturalny, są zdrowsze, a dodatkowo neutralizują
charakterystyczny odór w oborze.
Systematyczne
spryskiwanie dodatkowo przyczynia się do lepszego przyswajania i
wykorzystywania paszy przez zwierzęta. Dzięki probiotykom, które
wzmacniają naturalną odporność przyczyniają się do zmniejszenia
ryzyka zachorowań.
Dodatkowo
mają dobry wpływ na glebę i rośliny. Można je z powodzeniem
stosować w przypadku upraw, spodziewając się lepszego okrzewienia,
wyrównanych plonów, zwiększonej odporności roślin na choroby i
szkodniki, a także zmniejszenia zużycia nawozów mineralnych.
Najciekawsze jest to, że probiotyki zmniejszają ilość komórek somatycznych w mleku, a także mają dobry wpływ na człowieka. Niestety w Polsce system ten nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Z kolei w Niemczech i Francji jest zupełnie odwrotnie.