Głównym organizatorem tejże konferencji była Katedra Zarządzania i Prawa na Wydziale Ekonomiczno-Społecznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Natomiast patronat medialny nad tym wydarzeniem objął także Twój portal rolniczy Gospodarz.pl.
Podczas spotkania poruszono wiele aspektów związanych z bezpiecznym transportem żywności oraz odpowiednim zarządzaniem logistycznym. Swoje prezentacje przedstawili między innymi prof. dr hab. Maciej Szymczak z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, prof. dr hab. Wacław Szymanowski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie czy prof. dr hab. inż. Ludosław Drelichowski z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.
Największym problemem we współczesnej logistyce obejmującej rolnictwo jest brak właściwego współgrania pomiędzy poszczególnymi sektorami. W związku z tym, tak niezwykle ważna jest komunikacja, która pozwoli na zoptymalizowanie wielkości dostaw. W ten sposób producent nie będzie musiał zmagać się z nadmiarem czy też niedoborem towaru w swoim przedsiębiorstwie, co bezpośrednio znajdzie przełożenie na jego zyski.
Jednakże aby zwiększyć swoje dochody, trzeba najpierw odpowiednio zainwestować. W zależności od rodzaju przedsiębiorstwa należy zmodernizować produkcję, tak aby zwiększyć bezpieczeństwo pracowników oraz poprawić jakość wytwarzanych produktów. W dalszej kwestii w celu zwiększenia efektywności można także dodatkowo zmotywować pracowników różnego rodzaju gratyfikacjami.
Niemniej jednak sama jakość nie wystarczy. W dzisiejszych czasach najbardziej liczy się czas dostawy. Dlatego też w niektórych krajach wprowadzono odpowiednie fotokody zlokalizowane w pobliżu środków publicznego transportu. Takie rozwiązanie pozwala na dokonanie zakupów w trakcie powrotu do domu z dostawą lub bez za pomocą telefonu komórkowego.
W agrologistyce równie ważne są cechy transportowanej żywności, jak podatność na zmiany temperatury, termin przydatności do spożycia czy też parametry fizykochemiczne. To właśnie te aspekty w głównej mierze decydują o czasie dostaw.
Niestety w obecnych czasach coraz więcej się żywności produkuje na skalę masową, a wiąże się z zagrożeniem pojawienia się oszustów, którzy tnąc koszty obniżają jakość produktów. Wskutek tego wytwarzane artykuły powinny być stale monitorowane nie tylko od chwili opuszczenia zakładu, ale równiej jak w przypadku mięsa już od narodzin zwierząt. Tak oto na bieżąco będzie można w bardzo szybki sposób zareagować w przypadku pojawienia się groźnej choroby jak afrykański pomór świń cz BSE, co pozwoli na zminimalizowanie ewentualnych strat.