Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (15.12.2024)
2024-12-27
Poznaj produkty
-
Pasy klinowe uzębione
2013-11-29 -
Agregat podorywkowy Orlik- Staltech
2016-05-13 -
Nawóz Actipol EDTA Zn-15
2014-01-07 -
Preparat do dezynfekcji AMINO-STERIL DDD-1
2020-04-23 -
Łyżka LR200 do ładowarek
2012-07-16
Odpowiedni styl życia może zmniejszyć ryzyko zawału serca
Choroby układu sercowo-naczyniowego są w Polsce głównym problemem medycznym i powodują blisko 50% przedwczesnych zgonów. Choć większość z nas wie, jakie są przyczyny tych schorzeń, nie zawsze potrafimy wyeliminować ryzyko.
Niestety brak aktywności fizycznej i palenie tytoniu wpływają negatywnie na stan naszego układu krążenia. - Dużym problemem jest również nadmierne spożywanie kalorii i tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych. Wiąże się to bowiem z ryzykiem podwyższenia poziomu cholesterolu, w tym cholesterolu frakcji promiażdżycowej – zauważa w rozmowie z serwisem infoWire.pl prof. dr hab. med. Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Jednak odpowiedni styl życia w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego jest więc kluczowy. Głównie sport, rezygnacja z używek i właściwe odżywianie się to podstawa. - Nie popadajmy jednak w skrajności. Pamiętajmy, że tłuszcze są człowiekowi potrzebne, dlatego nie chodzi o ich ograniczenie, ale spożywanie zamiast tłuszczów zwierzęcych tych roślinnych, które pozwalają utrzymać stężenie cholesterolu w odpowiednich normach – podkreśla ekspert.
W rejonie Morza Śródziemnego dobrym tłuszczem roślinnym jest oliwa z oliwek, ponieważ mieszkańcy tego obszaru jedzą dużo ryb. Polacy jedzą ich mniej, dlatego trudno byłoby zapewnić organizmowi właściwe proporcje kwasów omega-3 i omega-6, korzystając w kuchni wyłącznie z tego tłuszczu. Mamy jednak olej rzepakowy, w którym skład poszczególnych kwasów tłuszczowych jest optymalny. Dla mieszkańców basenu Morza Bałtyckiego jest więc to idealne rozwiązanie. Wystarczą dwie, trzy łyżki oleju rzepakowego dziennie aby zrealizować zalecenia ekspertów co do spożywania kwasów omega-3.
Istotne jest również włączenie do jadłospisu steroli roślinnych. 2–3 gr steroli każdego dnia powoduje zmniejszanie stężenia cholesterolu we krwi.