Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Obróbka plastyczna
2016-04-20 -
EGNOS
2015-05-04 -
Wywrotnica do skrzyniopalet typ WP-1
2011-05-13 -
Nawóz ActiMag Universal
2014-01-07 -
Kultywator Przedsiewny BEST
2020-02-20
Konkurs kulinarny poznańskich gospodyń
Placek na maślunce z kruszonką, kapuśniak parzybroda i pyry w mundurkach z gzikem, to tylko niektóre potrawy, których można było skosztować w sobotę 20 sierpnia w domu kultury w poznańskim Morasku.
Z inicjatywy Senator Jadwigi Rotnickiej i Przewodniczącego Rady Osiedla Morasko - Radojewo i zarazem członka Rady Powiatowej WIR w Powiecie Poznańskim - Wiesława Sałkiewicza, odbył się tam konkurs kulinarny "Smaki Poznania". W szranki o najlepszą potrawę stanęły: Koło Gospodyń "Złota Pyra" Morasko - Radojewo, Koło Gospodyń Poznań - Szczepankowo, Koło Gospodyń ze Spławia oraz przedstawicielki Rodzinnych Ogródków Działkowych "Karolin" Koziegłowy.
Panie przygotowały po jednym daniu na ciepło, dwa dania na zimno oraz "słodkie". Potrawy oceniała nie
byle jaka komisja, bo w jej składzie znaleźli się Aleksander Tecław oraz właściciel restauracji "Hacjenda"
- Lesław Wiatrowski. Wszystkie potrawy były wyśmienite, ale szczególne uznanie oceniających zdobyły placki
ziemniaczane z cukinią, zupa "ślepe ryby" i rogaliki z powidłami z mirabelek.
Po wyrównanej walce, I miejsce w konkursie zdobyło Koło Gospodyń "Złota Pyra" z Moraska.
Wszystkie uczestniczki otrzymały nagrody w postaci różnorakich robotów kuchennych, a zwycięska drużyna
będzie reprezentować Poznań na Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej, który odbędzie się 17 września br.
w Gnieźnie. Patronat nad finałem konkursu objęli: ks. abp Józef Kowalczyk - Prymas Polski, Ministerstwo
Rolnictwa i rozwoju Wsi, a także Marszałek Województwa Wielkopolskiego.
Konkursowi towarzyszyła zorganizowana przez Wiesława Sałkiewicza wystawa starych fotografii oraz pocztówek dawnego Moraska.