Dzień Rybaka w Sejmie

Tradycyjnie 29 czerwca, w dniu patrona rybaków św. Piotra obchodzony jest Dzień Rybaka. W tym roku, w ten szczególny dzień rybacy opanowali gmach Sejmu RP przy ulicy Wiejskiej w Warszawie.

Dzień Rybaka w Sejmie

Wczesnym popołudniem odbyła się konferencja prasowa z udziałem Posła na Sejm RP i zarazem Prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz Prezesa Związku Producentów Ryb Krzysztofa Karonia i Prezesa Wielkopolskiego ZPR - Marka Trzcielińskiego.

Ryby są i zawsze były tradycyjnym i podstawowym pokarmem znanym ludziom wszystkich epok i kultur, czego symbolem są towarzyszące konferencji dwie ryby i pięć chlebów, które jak podaje Nowy Testament, po cudownym rozmnożeniu wystarczyły by nakarmić tłum słuchaczy Chrystusa.


Podczas konferencji zwracano uwagę na walory smakowe i zdrowotne polskich ryb oraz rozmawiano o problemach, z jakimi borykają się producenci ryb. Jak chociażby kwestia dopłat wodno-środowiskowych, które jak mówi Prezes ZPR Krzysztof Karoń, poprzez niewłaściwie rozdysponowanie doprowadziły do złamania warunków równej konkurencji wśród producentów ryb.


Marek Trzcieliński- Prezes Wielkopolskiego ZWP właśnie w tego typu spotkaniach upatruje szanse na zainteresowanie polityków tematem polskiego rybactwa i zrozumienie problemów gospodarki rybackiej.


Po konferencji prasowej w sejmowej kaplicy odprawiona została Msza Św. w intencji środowisk rybackich a następnie zaproszeni goście skuszeni zapachem świeżo usmażonego karpia, przenieśli się do ogrodu restauracji sejmowej, gdzie odbył się Piknik Rybacki. Na stołach królowały przygotowane przez Związek Producentów Ryb smażone karpie, wędzone pstrągi, węgorze oraz sielawy.


Wśród gości pikniku byli: Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tadeusz Nalewajk, Pani Marszałek Ewa Kierzkowska, posłowie: Stanisław Żelichowski, Eugeniusz Kłopotek, Stanisław Kalemba, Józef Racki, Andrzej Dera, Beata Kempa, przedstawiciele agencji rządowych: Prezes ARR Władysław Łukasik, Prezes ANR Tomasz Nawrocki, Wiceprezes ARiMR Zofia Szalczyk, Prezes KRUS Henryk Smolarz, a także przedstawiciele środowisk rybackich, instytutów i uczelni.


Wszyscy podkreślali wagę takich spotkań dla integracji środowisk rybackich i promocji spożycia mięsa ryb, które w Polsce stanowi zaledwie 7%. Polacy zjadają o 46% mniej ryb, niż wynosi średnie spożycie mięsa Ryb w krajach Unii Europejskiej . Dlatego tak istotna jest promocja diety bogatej w ryby, które są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim są zdrową alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięs.


Organizatorami Pikniku Rybackiego byli: poseł Piotr Walkowski, Związek Producentów Ryb oraz Wielkopolska Izba Rolnicza.




Tagi:
źródło: