R. Barczyk: Ostatni dzwonek aby sprzedać zboże w br. i otrzymać pieniądze przed świętami

Koniec listopada jest to ostatni dzwonek dla wszystkich którzy planują sprzedać zboże w roku 2015 i otrzymać pieniądze przed świętami. W portach kupują w zasadzie tylko pszenicę konsumpcyjną o zawartości białka 12,5%, 13,5% i 14% - relacjonuje Renata Barczyk, makler e-WGT.

R. Barczyk: Ostatni dzwonek aby sprzedać zboże w br. i otrzymać pieniądze przed świętami

Ceny zbóż

Żyto kupowane jest aktualnie w Gdańsku w cenie 555-560 zł/t, ale tylko w dostawach do 25 listopada. Proponowane ceny są wyższe w porcie Gdańsk/Gdynia z terminem realizacji w grudniu br. Zakończyły się już kontrakty na dostawę pszenicy konsumpcyjnej do portów w miesiącu listopadzie.

W ostatnim tygodniu zawarto więcej umów na sprzedaż zboża, zwłaszcza pszenicy konsumpcyjnej i kukurydzy. Nadal najniższe ceny pszenicy są w południowo-wschodniej części kraju (pszenica paszowa 620-630 zł/t).

Mało odnotowano transakcji sprzedaży żyta. Sprzedający oczekują ceny na poziomie 550-600 zł/t w magazynie, a propozycje zakupu (w zależności od rejonu) są na poziomie 520-535 zł/t.

Wielu producentów nie podjęło jeszcze decyzji o sprzedaży zbóż, oczekując że otrzymają lepsza cenę w nowym roku. Czy tak będzie – czas pokaże.

Ci którzy trzymali rzepak, licząc na wyższą cenę w listopadzie – mocno się zawiedli. Proponowana dzisiaj cena zakupu nie przekraczała 1610 zł/t w gospodarstwie i 1620 zł/t netto w portach (bez dopłat).

 

Ceny zbóż w kraju na 23-11-2015 (zł/t):

 

Zboże

 

Porty

Magazyny krajowe

(max)              (min)

pszenica konsumpcyjna (14%)

740-755 750 700

pszenica konsumpcyjna (12,5%)

720-730

700

660

pszenica paszowa

 

680

630

pszenżyto

 

610

575

żyto konsumpcyjne

 

535

520

żyto paszowe

 550-560

520

490

jęczmień konsumpcyjny

 

650

610

jęczmień  paszowy

 

617

570

owies

 

550

500

łubin

 

860

840

kukurydza

 

680

645

groch konsumpcyjny

 

1000

800

groch paszowy

 

800

760

rzepak

1620

1610

1580

Źródło: e-WGT

 



Tagi:
źródło: