Także wczorajsza informacja o sprzedaży oleju sojowego (20.000t) pozytywnie wpływała na ceny soi, z drugiej strony tygodniowe dane o eksporcie okazały się gorsze od oczekiwań (krótszy tydzień z uwagi na święto). Światowa podaż soi jest bardzo ograniczona po suszy w Ameryce Południowej i w Stanach Zjednoczonych i tak będzie do wiosny. Na ceny znacząco wpływają prognozy przyszłorocznych zbiorów soi w Ameryce Południowej. Wstępne szacunki były bardzo optymistyczne (duża korekta w dół notowań oleistych), jednak wraz z upływem czasu prognozy zbiorów mogą się pogarszać pod wpływem niekorzystnych zjawisk pogodowych.
W poniedziałek na wartości zyskiwał także rzepak. Ten notowany w Kanadzie umocnił się o ponad 1% w porównaniu do 0,2% umocnienia rzepaku na Matif (kontrakty najbliższe).
Ceny rzepaku są silnie skorelowane ze sobą oraz soją. Świadczy o tym roczna zmiana notowań canoli i rzepaku, która jest prawie identyczna i wynosi odpowiednio (najbliższe kontrakty) +15,7%-canola i +15,6%-rzepak. Notowania soi wzrosły w tym czasie o 28,8%.
Notowania z poniedziałku (26.11.2012):
Soja (CBOT). W poniedziałek soja w styczniowym kontrakcie zyskała na wartości 0,4% (+2,2usd/t), wobec czego kupujący na koniec dnia musieli zapłacić za ten towar 523,75 usd/tonę.
Canola (rzepak na WCE).Kanadyjska canola (kontrakt styczniowy) podrożała na poniedziałkowej sesji o 1,1% (+6,5cad/t), co doprowadziło cenę towaru do 582,4cad/t.
Rzepak (MATIF). Paryski rzepak z dostawą w lutym zanotował w poniedziałek wzrost o 0,2% (+1euro/t) i kosztował na koniec sesji 475euro/t.
Notowania złotego z godziny 10:00 (wtorek - 27.11.2012):
EUR/PLN = 4,10 w porównaniu do 4,11 w poniedziałek rano;
USD/PLN = 3,16 w porównaniu do 3,17 w poniedziałek rano;
CHF/PLN = 3,40 w porównaniu do 3,41 w poniedziałek rano;
EUR/USD = 1,298 w porównaniu do 1,295 w poniedziałek rano.
Przypomnienie - zmiany tygodniowe (kontrakt najbliższy) za ostatni tydzień/ tydzień poprzedzający:
Rzepak (Matif): +2,1% / -2,9%
Canola (Winnipeg): +0,1% / -2,7%
Soja (CBoT): +2,6%/ -4,7%.
Raport przygotował Andrzej Bąk - WGT S.A.