| Autor: redakcja1

GUS: Całkowite zbiory warzyw w 2015 r. wyniosły 4795,1 tys. ton

Całkowite zbiory warzyw gruntowych i spod osłon wyniosły w 2015 r. 4795,1 tys. t, a więc to o 14,5% mniej od produkcji uzyskanej w 2014 roku – podaje Główny Urząd Statystyczny.

GUS: Całkowite zbiory warzyw w 2015 r. wyniosły 4795,1 tys. ton
Produkcja buraków cukrowych w 2015 r., przy zmniejszonym areale uprawy o 8,9%, wyniosła 9364,5 tys. t i była niższa o 30,6% niż przed rokiem i o 12,8% od przeciętnej z lat 2006-2010.
 
Zbiory warzyw gruntowych w 2015 r., przy obszarze uprawy większym o 1,9%, a zatem razem z powierzchnią uprawy w ogrodach przydomowych do 175,7 tys. ha wyniosły 3792,8 tys. t i były mniejsze o 18,2% od otrzymanych przed rokiem. Jak wynika z szacunku rzeczoznawców, zwiększenie się powierzchni dotyczyło większości gatunków, a w szczególności kukurydzy cukrowej i grochu zielonego.
 
Ceny skupu podstawowych gatunków wszystkich warzyw, przy niższej produkcji, były większe niż w 2014 r. Cena 1 dt kapusty wzrosła o 24,7% do 85 zł, ogórków o 16,7% do 180 zł, cebuli o 16% do 93 zł, kalafiorów o 5,3% do 116 zł i pomidorów o 7,3% do 180 zł.
 
Zbiory warzyw spod osłon przy niższym obszarze uprawy o 1,6% w sumie z cyklu wiosennego i jesiennego wyniosły 1002,3 tys. t i były wyższe o 3,5% od otrzymanych w 2014 roku.
 
Produkcja ziemniaków w 2015 r., pomimo wyższego o 8,5% areału uprawy, wyniosła 6313,7 tys. t i była mniejsza o 17,9% niż przed rokiem i o 36,1% od przeciętnych zbiorów z lat 2006-2010.
 
Przy malejącej podaży ziemniaków, w 2015 r. ceny ziemniaków w skupie wzrosły o 2,9% do 39,92 zł/dt, a ceny ziemniaków jadalnych na targowiskach zmalały o 18,1% do 82,04 zł/dt.


Tagi:
źródło: