W sumie w omawianym miesiącu Bułgarzy wysłali 1,7 tys. ton warzyw. Dla porównania w tym danym okresie eksport owoców wyniósł 4 tys. ton, a więc to o 2% mniej wobec stycznia 2016 roku. Największą zwyżkę wśród wywiezionych w styczniu tego roku warzyw odnotowały pomidory o 74,6% do 247 ton, poza tym spore ilości wyeksportowano również ogórków, papryki, kapusty oraz dyni i bakłażanów.
Według FAMMU/FAPA, prawie o 100% obniżyła się wysyłka pieczarek, o 30% czosnku, cebuli, rzepy czy ziemniaków. W przypadku eksportu owoców w miesiącu styczniu, ich wywóz głównie składał się z owoców reeksportowanych przez Bułgarów, czyli przeważały tu owoce cytrusowe, banany i owoce kiwi. Zdecydowanie mniej niż przed rokiem wywieziono orzechów, jabłek, śliwek oraz truskawek, gdzie redukcja dostaw wyniosła od 35% do 70% w zależności od produktu.