| Autor: redakcja1

UE: Najwięcej słodkiej papryki pochodzi z Hiszpanii

Według najnowszych danych Euroestacom, w pierwszej połowie 2015 roku ponad połowa słodkiej papryki znajdującej się na unijnym rynku pochodziła z Hiszpanii – podaje FAMMU/FAPA.

UE: Najwięcej słodkiej papryki pochodzi z Hiszpanii

Rynek papryki w UE

Wolumen wyeksportowanej do pozostałych państw unijnych hiszpańskiej papryki wyniósł 322,1 tys. ton, a więc to 44,4% łącznie sprowadzonej w analizowanym okresie ilości tego warzywa na teren UE.

 

W sumie kraje unijne zarówno z importu wewnętrznego oraz z pozostałych państw trzecich wwiozły w pierwszej połowie tego roku 725 tys. ton papryki. Drugim pod kątem wysyłki tego warzywa do pozostałych państw UE była Holandia z wielkością 153 tys. ton, co daje jej 21,1% udział oraz Maroko, które do państw unijnych dostarczyło łącznie 64,2 tys. ton. Na czwartym miejscu pośród liczących się dostawców do UE znalazł się Izrael – 42,3 tys. ton i na piątym także kraj unijny, tj. Niemcy z wynikiem 33,4 tys. ton.



Tagi:
źródło: