Wielkość globalnej wysyłki tych produktów w roku 2012 osiągnęła poziom 33,82 mln ton, a rok wcześniej wyniosła 34,68 mln ton.
Największym światowym importerem warzyw w roku 2012 były już tradycyjnie Stany Zjednoczone z wynikiem 5,23 mln ton, przy czym znane są również dane za rok miniony, które mówią o wielkości importu w granicach 5,54 mln ton. Zaraz za nimi znalazły się Niemcy z 2,87 mln ton, a także Rosja z 2,07 mln ton.
Niemniej jednak, jeśli chodzi o globalny eksport warzyw świeżych, to w roku 2012 wysłano ich blisko 33,42 mln ton, a największe ilości pochodziły z Holandii – 4,95 mln ton, Chin – 4,36 mln ton i Meksyku – 4,2 mln ton.
W wysyłanych warzywach dominuje zajmuje cebula i pomidory, których w omawianym roku 2012 na świecie wyeksportowano łącznie w pierwszym przypadku ponad 7 mln ton, a w drugim - 6,5 mln ton. Poza tym spore ilości stanowiły papryka słodka – prawie 2,8 mln ton oraz marchew – 2,4 mln ton i ogórki – ponad 2,2 mln ton.