Będzie to wynikało przede wszystkim ze spadku plonowania warzyw wynikającego z opóźnień w tegorocznych siewach i podtopień plantacji wiosną. Instytut prognozuje, że w 2013 roku nieznacznie wzrósł areał uprawy warzyw gruntowych. Było to konsekwencją większych cen tych produktów w sezonie 2012/2013.
Obszar zasiewów wyniósł 178 tys. ha i był o 1,8% wyższy niż rok wcześniej. Oceniono, że w największym stopniu zwiększyła się powierzchnia cebuli, o 4% do 26 tys. ha.
Średnia cena białej cebuli przeznaczonej do bezpośredniej konsumpcji w sezonie 2012/2013 wyniosła 0,87 zł/kg i była o blisko 43% większa w relacji rocznej. To z kolei mogło skłonić producentów do zwiększania skali produkcji, bądź też zakładania nowych upraw. W wyniku spadku plonów, oczekuje się zmniejszenia zbiorów tego warzywa o 3,5% do poziomu 620 tys. t.
Największa zniżka zbiorów spośród warzyw gruntowych odnotuje się w obrębie kalafiorów - o 6,6% do 230 tys. t. Zmniejszy się również produkcja kapusty białej - o 1,8% do 1,12 mln t przy wzroście powierzchni zasiewów o 1,2%.
Prognozuje się, że w wyniku spadku produkcji warzyw w kraju, ich ceny mogą wzrosnąć, choć jak zaznacza Instytut, skala tej zwyżki może nie być znacząca. Biorąc pod uwagę także wczesny etap upraw, sytuacja na tym rynku może ulec zmianom m.in. pod wpływem zmiennych warunków pogodowych.
Niemniej jednak, skutki tegorocznych opóźnień w zasiewie i zbiorach widać w obrębie niektórych warzyw wczesnych. Szczególnie widoczny jest wzrost cen kalafiorów, których prognozy zbiorów nie są optymistyczne.
Według danych monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przeciętna cena tych warzyw w dwóch pierwszych dekadach lipca 2013 roku na rynku hurtowym w Broniszach wynosiła 2,50-3,67 zł/szt. wobec poziomu 1,23-1,67 zł/szt. przed rokiem. Ceny młodej białej kapusty to 2,67-3,67 zł/szt. w stosunku do 1,20-1,80 zł/szt. rok wcześniej.