Według danych, w okresie od 1 października 2012 roku do 15 lutego 2013 roku Unia Europejska zaimportowała blisko 199,6 tysiąca ton pomidorów w stosunku do 275 tysięcy ton sprowadzonych w poprzednim sezonie.
Unijny import pomidorów:
-
Egipt:
-
sezon 2012/2013 – 832 tony
-
sezon 2011/2012 – 1 938 ton
-
ujęcie sezonowe - spadek o 1 106 ton
-
Izrael:
-
sezon 2012/2013 - 2 888 ton
-
sezon 2011/2012 - 6 853 tony
-
ujęcie sezonowe – spadek o 3 965 ton
-
Albania:
-
sezon 2012/2013 - 5 211 ton
-
sezon 2011/2012 - 3 381 ton
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 1 830 ton
-
Maroko:
-
sezon 2012/2013 - 171 052 tony
-
sezon 2011/2012 - 229 327 ton
-
ujęcie sezonowe – spadek o 58 275 ton
-
Macedonia:
-
sezon 2012/2013 - 3 958 ton
-
sezon 2011/2012 - 4 861 ton
-
ujęcie sezonowe – spadek o 903 tony
-
Senegal:
-
sezon 2012/2013 - 2 389 ton
-
sezon 2011/2012 - 4 777 ton
-
ujęcie sezonowe – spadek o 2 388 ton
-
Kostaryka:
-
Tunezja:
-
sezon 2012/2013 - 3 010 ton
-
sezon 2011/2012 - 4 499 ton
-
ujęcie sezonowe – spadek o 1 489 ton
-
Turcja:
-
sezon 2012/2013 - 9 439 ton
-
sezon 2011/2012 - 18 747 ton
-
ujęcie sezonowe – spadek o 9 308 ton
-
Dominikana:
-
sezon 2012/2013 – 381 ton
-
sezon 2011/2012 – 651 ton
-
ujęcie sezonowe – spadek o 270 ton
-
Chorwacja:
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu