W drugiej połowie kwietnia - pierwszej połowie maja 2014 roku ceny pomidorów i ogórków szklarniowych w kraju wykazywały trend spadkowy – podaje Bank BGŻ.
Był on zdecydowanie szybszy niż w roku minionym, przez co pogłębiały się różnice w poziomie cen w relacji do roku poprzedniego. Według danych monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa cena hurtowa pomidorów spod osłon przeciętnie w pierwszej połowie maja wyniosła 4,23 zł/kg i była o 27% mniejsza niż przed rokiem, a w przypadku ogórków, w tym krótkich zmalała o 51% do poziomu 2,55 zł/kg.
Na niższy poziom cen, prócz sprzyjającym produkcji warunkom pogodowym, wpływ miała sytuacja w innych krajach europejskich. W Hiszpanii według hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa (Ministerio de Agricultura) ceny pomidorów przeciętnie w kwietniu 2014 roku wyniosły 0,45 euro/kg i były o 32% mniejsze niż w analogicznym okresie przed rokiem. W Niemczech ceny tych warzyw na rynkach hurtowych w pierwszej dekadzie maja były o 30-43% niższe w ujęciu rocznym (ceny pomidorów holenderskich) wynosząc 0,75-1,00 euro/kg.
źródło: Gospodarz/BGŻ foto:
sxc.hu