W analizowanym okresie, plony ziemniaków wyniosły 211 dt/ha w stosunku do 242 dt/ha w roku poprzednim i 188 dt/ha przeciętnie w latach 2006-2010. Najwyższe plonowanie otrzymano w województwach:
-
opolskim - 269 dt/ha,
-
wielkopolskim - 249 dt/ha,
-
dolnośląskim - 248 dt/ha,
-
zachodniopomorskim - 246 dt/ha,
-
pomorskim - 245 dt/ha.
Z kolei najniższe plony zebrano w świętokrzyskim - 169 dt/ha i małopolskim - 170 dt/ha.
Zbiory ziemniaków były nieznacznie ponad 6,3 mln ton i były o 2,7 mln ton - 30% niższe od zbiorów w 2012 r. i o 3,5 mln ton - 35,9% mniejsze od średnich zbiorów z lat 2006-2010.
Według najnowszych ocen Potato Council, produkcja ziemniaków konsumpcyjnych i do przetwórstwa z wyłączeniem sadzeniaków i skrobiowych zwiększyła się w Belgii, Francji, Holandii, Niemczech i Wielkiej Brytanii o 4% do 23,9 mln ton w odniesieniu do 2012 r.
Z danych zebranych przez Dzwonkowskiego wynika, że wzrost tej produkcji zanotowano w Wielkiej Brytanii - o 20%, Belgii - o 17%, Francji - o 12% i w Holandii - o 5%. W Niemczech, będących największym producentem ziemniaków w UE odnotowano jej 14% spadek.
Większe zbiory oznaczają mniejsze niż w roku ubiegłym ceny ziemniaków na zachodnioeuropejskich rynkach, choć wyższe niż przeciętnie w ostatnich pięciu latach. W Niemczech ceny ziemniaków do przetwórstwa również są niższe w porównaniu z poprzednim sezonem, ale ziemniaki przeznaczone do gotowania kosztują coraz więcej. Ceny tych ostatnich w pierwszej połowie grudnia zwiększyły się do 265 EUR/t.
W Rynku Rolnym podano także, że średni poziom cen ziemniaków do przetwórstwa w kontraktach terminowych na kwiecień 2014 r. w notowaniach na Eurex futures market wynosił blisko 180 EUR/t i był o niemal 38% mniejszy niż przed rokiem. Niemniej jednak, w kolejnych miesiącach oczekuje się dalszego sezonowego wzrostu tych cen.