Dotyczy to przede wszystkim bulw do przetwórstwa, ale także ziemniaków z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia. Ceny ziemniaków jadalnych na rynku niemieckim w końcu października 2018 r. zwiększyły się powyżej 250 EUR/t względem 105 EUR/t w roku ubiegłym i 170-190 EUR/t w porównywalnym okresie w latach 2015-2016. Ceny ziemniaków z przeznaczeniem na frytki i chipsy, w zależności od regionu, wynosiły 230-280 EUR/t w odniesieniu do 40-60 EUR/t w sezonie poprzednim i 160-185 EUR/t w końcu października 2016 r.
We Francji ziemniaki jadalne najbardziej popularnych, tańszych odmian, w zależności od wielkości bulw i wielkości opakowania, na początku listopada kosztowały od 300 do 410 EUR/t i były przynajmniej 2-krotnie droższe niż przed rokiem. Ziemniaki typu premium, tj. odmiany Agata, Charlotta i Various w opakowaniach 2,5 i 12,5 kg kosztowały od 580 do 730 EUR/t, podczas gdy w roku minionym ich ceny kształtowały się w przedziale 330-460 EUR/t. Ceny ziemniaków do przetwórstwa, w zależności od odmiany, wahały się w przedziale 190-260 EUR/t w porównaniu do 30-50 EUR/t w roku poprzednim i 195-205 EUR/t w tym samym okresie 2016 r.
Ceny ziemniaków do przetwórstwa spożywczego w obrocie wolnorynkowym w Belgii na przełomie października i listopada wynosiły 200-240 EUR/t wobec 30-35 EUR/t przed rokiem. W Holandii poziom tych cen był większy o 10-15%. W Wielkiej Brytanii, w ostatnim okresie, miał miejsce minimalny spadek cen, które w końcu października w transakcjach wolnorynkowych wynosiły 288 EUR/t i były prawie 3-krotnie wyższe niż w porównywalnym okresie 2017 r., a wobec 2016 r. była to zwyżka o 39%.