| Autor: redakcja1

Przybywa krajowych nowalijek. Ceny warzyw w Broniszach

Z dnia na dzień na Rynku Hurtowym w Broniszach przybywa krajowych nowalijek. Przede wszystkim jest to zasługą korzystnej pogody, która wpływa na większą podaż, a przez to mniejsze ceny.

Przybywa krajowych nowalijek. Ceny warzyw w Broniszach

Ceny warzyw

O 20%  tańsze w obrębie roku są pomidory i ogórki. Pomidory zwykłe kosztują więc 5,50 zł - 9,00 zł za kilogram, przy czym malinowe są droższe. Natomiast aktualnie cena kilograma ogórków na Rynku Hurtowym Bronisze waha się od 4,00 do 5,00 złotych za kilogram. Poza tym tydzień wcześniej, niż rok temu, pojawiła się w sprzedaży botwina, której pęczek kosztuje od 3,85 do 4 złotych. Z kolei szpinak krajowy można nabyć po 7,00 – 8,00 zł/kg.

Ciepła pogoda sprzyja na szybszemu dojrzewaniu szklarniowych nowalijek i przez to większym dostawy. Krajowe ogórki wyparły już z Rynku Hurtowego Bronisze import. Obecnie można już kupić rabarbar po 6-7 zł za kilogram.

Polską rzodkiewkę w ofercie hurtowej w opakowaniach po 30 szt. Można nabyć po 2 zł za pęczek, a sprowadzaną o 30 groszy taniej. Szczypiorek w cenie od 80 groszy do 1,10 zł kosztuje tyle samo co rok temu.

Stopniowo drożeją warzywa z zeszłorocznych zbiorów, co jest typowym trendem przednówkowym. Przyspieszone prace polowe spowodowały, że część producentów-dostawców skupiło się na siewie i sadzeniu, przez co ziemniaki są w cenie od 90 groszy do 1,30 zł za kilogram, a więc w skali roku to dwa razy drożej. Analizując ceny warzyw zeszłorocznych trzeba zwrócić uwagę na mniejsze zbiory w 2015 roku, spowodowane długotrwałą suszą.  Zbiory ziemniaków w 2015 roku wyniosły jedynie 6,3 mln ton i było o 18% mniejsze niż w 2014 roku.

Importerzy sprowadzają „stare” ziemniaki z krajów Beneluksu. Cena hurtowa za przywiezione, przechowalnicze ziemniaki jest na poziomie cen krajowych. Są już również młode ziemniaki pochodzące z Maroka, Cypru i Francji w cenie hurtowej 2,5 zł przy workach po 15 kg.

Z warzyw zeszłorocznej produkcji zwiększają się też ceny cebuli. Obecnie, w zależności od jakości, wahają się pomiędzy 1,30 a 1,70 zł za kilogram. Kapusta biała kosztuje od 1,00 do 1,60 zł za kilogram, czyli to więcej o 80% niż w kwietniu 2015 roku. Jak wynika z danych GUS, zbiory warzyw gruntowych  w 2015 roku, oceniono na 3,7 mln ton, co oznacza zniżkę produkcji o 20% w porównaniu z 2014 r.

Niemniej jednak należy spodziewać się dalszego wzrostu cen warzyw zeszłorocznych przy jednoczesnym spadku cen i rosnącej podaży warzyw nowalijkowych.



Tagi:
źródło: