Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Potenza RE050A
2011-05-24 -
Wozy paszowe Metaltech
2020-06-30 -
Nawóż Siarkomag
2014-02-21
Polskie ogórki cieszą się sporym zainteresowaniem
Afera związana z zatrutymi ogórkami przyczyniła się wzrostu zainteresowania tymi warzywami z Polski.
Odkąd media ogłosiły epidemię zatruć pokarmowych w Niemczech, a następnie podejrzenia spadły na ogórki pochodzące z Hiszpanii, konsumenci zrezygnowali z zakupów warzyw importowanych z tych krajów. Dzięki powstałemu zamieszaniu sprzedaż polskich warzyw, a szczególnie ogórków - rośnie.
Co
ciekawe statystyki ukazują, że konsumpcja warzyw w Polsce wynosi
około 7 kilogramów na osobę w ciągu roku.
Krajowe plony zapewniły nam swoiste bezpieczeństwo. Dzięki pewności dotyczącej pochodzenia warzyw z polskich upraw, sprzedawanych w sklepach, konsumenci nie zniechęcili się i kupują tyle samo co przed aferą. W ten sposób sprzedaż w największych sieciach utrzymuje się na stabilnym poziomie.
Dodatkowe
zainteresowanie naszymi warzywami wywołała panika związana z
zakażeniami bakterią EHEC. Aktualna obawa konsumentów wobec
niemieckich i hiszpańskich warzyw może skierować zapotrzebowanie w
naszą stronę, co przysłuży się polskiej produkcji.
Według ekspertów z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, plantacje ogórków gruntowych przynoszą w naszym kraju 260-290 tysięcy ton tych warzyw rocznie. Podobny wynik osiągają ogórki z osłon i ze szklarni sięgając 215-225 tysięcy ton.