Według danych Eurostat, w 2016 r. Polska zaimportowała 142,2 tys. ton pomidorów wobec 144,3 tys. ton w 2015 r.
Polski handel pomidorami
Ze wspomnianej iloÅ›ci 128,4 tys. ton stanowiÅ‚ import z paÅ„stw unijnych, a zaledwie 13,8 tys. ton z paÅ„stw trzecich. NajwiÄ™ksze iloÅ›ci pomidorów zaimportowaliÅ›my z Hiszpanii – 52,3 tys. ton oraz z Holandii – 38,8 tys. ton. Ponadto po ok. 14,0 tys. ton to zakupy na rynku niemieckim i francuskim. NiecaÅ‚e 11,0 tys. ton to dostawy pomidorów z Turcji.
Polska jest ponadto liczÄ…cym siÄ™ eksporterem pomidorów. W minionym roku nasz kraj wysÅ‚aÅ‚ za granicÄ™ niemal 95,0 tys. ton tych warzyw wobec 97,7 tys. ton rok wczeÅ›niej. Ponad 63,0 tys. ton stanowiÅ‚ polski eksport do paÅ„stw wspólnotowych, a dokÅ‚adnie 31,7 tys. ton do paÅ„stw pozaunijnych. NajwiÄ™kszym importerem polskich pomidorów byÅ‚a BiaÅ‚oruÅ› z wynikiem 28,9 tys. ton. SpoÅ›ród paÅ„stw unijnych najwiÄ™kszym importerem polskich warzyw byÅ‚a Wielka Brytania – 10,4 tys. ton oraz Hiszpania – ponad 8,2 tys. ton. Ponadto, jak podaje FAMMU/FAPA, po ponad 5,0 tys. ton zakupili Czesi, Niemcy oraz Litwini.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA/Eurostat, foto:
Gospodarz.pl/MP